BiH
3

NSRS: Dobacivanja, povrede poslovnika i međusobne optužbe vlasti i opozicije

Piše: T. Č.
Narodna skupština RS (Foto: Klix.ba)
Narodna skupština RS (Foto: Klix.ba)
Današnju posebnu sjednicu Narodne skupštine RS obilježile su brojne replike, dobacivanja, povrede poslovnika i međusobne optužbe vlasti i opozicije ko je kriv i za vrijeme koje koalicije na vlasti je vršen prenos nadležnosti sa nivoa RS-a na BiH, te ko je u posljednjih 18 godina prodavao javna preduzeća, uzimao kredite i izazivao brojne afere.

Ognjen Tadić, predsjedavajući Doma naroda BiH, je rekao da je od trenutka od kada obavlja funkciju u Sarajevu uputio dopis Vladi RS, predsjedniku RS i predsjedniku NSRS da se svi materijali koji se razmatraju u Sarajevu razmotre i u RS, upravo kako bi se izbjegao prenos nadležnosti, ali da je dobio odgovor samo od predsjednika NSRS.

Ocijenio je i da se u Sarajevu vodi strateška nacionalna politika kako bi se imali što bolji odnosi sa predstavnicima ostala dva konstitutivna naroda u BiH. Tadić je danas poručio da konačno i njega i srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića puste da rade svoj posao.

Šef Kluba poslanika Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović je u svom izlaganju istakao da prenos nadležnosti o kome vladajuća koalicija stalno govori ne postoji. S druge strane je istakao da postoji šteta koju je učinio SNSD, kako narodu RS-a tako i samom entitetu, teška više od 2 milijarde KM.

"Postoji 151 pitanje, stav i činjenica o lošem djelovanju vlasti RS-a kako na nivou samog entiteta tako i na BiH", istakao je Borenović.

Goran Đorđić, poslanik Stranke Napredna Srpska je rekao da je Vlada RS napisala loš scenarij za ovu sjednicu, da su poslanici glumci i statisti, a sve u cilju da se prikriju gorući problemi u ovom entitetu.

I današnju sjednicu NSRS je obilježio bojkot izlaganja premijerke ovog entiteta, Željke Cvijanović. Izlaganje su bojkotovali predstavnici opozicije.

U toku je skupštinska pauza nakon koje se očekuje i dolazak i obraćanje predsjednika RS Milorada Dodika.