Ministarstvo ispituje navode
0

Novinaru Večernjih novosti 50.000 KM za stan od Vlade RS?!

Piše: N. Jamaković
Kopija dokumenta
Kopija dokumenta
"Vjerujem da vas zanima šta se dešava u medijskom svijetu Republike Srpske i kako Dodikovi plaćeni novinari uživaju u novcu koji im on uplaćuje dok običan narod Srpske nema šta da jede".
Kopija dokumenta
Kopija dokumenta
Ovim se riječima našoj redakciji obratio čitatelj (ime i prezime poznati redakciji) koji nam je poslao dokument iz kojeg je vidljivo kako je šefu banjalučkog dopisništva Večernjih novosti Slobodanu Peševiću isplaćeno 50.000 KM za rješavanje stambenog problema, a iz sredstava koje je toj novini uplatilo Ministarstvo finansija RS.

Takvo rješenje je u skladu s odlukom Upravnog odbora beogradske firme "Novosti" a.d. potpisao generalni direktor iz Beograda Manojlo Vukotić.

"Šaljem vam dokument iz kojeg se vidi da je Dodik direktno uplatio novac tom istom poslušniku i to tako što je Večernjim novostima tj. firmi "Novosti press" Banjaluka uplatio 160.000 KM, a onda je od tog iznosa ovom novinaru isplaćeno 50.000 KM", naveo je čitatelj i dodao:

Iz Ministarstva finansija RS potvrdili su da je Večernjim novostima uplaćeno ne 160.000, već 175.000 KM.

"Na osnovu Odluke Vlade Republike Srpske o dodjeli pomoći medijima u RS, odnosno izmjene i dopune te odluke iz septembra/oktobra 2009. firmi Novosti press d.o.o. (Večernjim novostima) dodijeljeno je 175.000 KM", potvrđeno nam je u Ministarstvu finansija RS.

Iz Ministasrstva su dodali kako je kriterije za dodjelu pomoći medijima, a na osnovu prethodno dostavljenih aplikacija, napravilo Ministarstvo saobraćaja i veza RS, koje je ujedno i predložilo spomenutu odluku Vlade RS.

Na upit pod kojim je uslovima i za koju namjenu dodijeljen novac, odgovoreno nam ej kako se u ugovoru koji je potpisan sa Vladom RS primalac pomoći obavezao da će se pridržavati obaveza preuzetih potpisanim ugovorom (a u smislu zadržavanja postojećih radnika, izmirenja poreskih obaveza, obavljanja djelatnosti za koju je registrovan, te usmjeravanje sredstava za unapređenje informisanosti građana), te u protivnom da će vratiti primljeni iznos.

Istovremeno, davalac pomoći se, kako nam je rečeno, obavezao na analizu izvršenja ovog ugovora i samim tim i kontrolu namjenskog trošenja datih sredstava, a na osnovu prethodno dostavljenog izvještaja primaoca pomoći.

"Ministarstvo finansija RS će ispitati ove navode te u najkraćem roku preduzeti sve potrebne mjere utvrđene ugovorom, ukoliko se oni pokažu istinitim", dodali su iz Ministarstva.

Komentar smo zatražili i od direktora firme "Novosti press" Banja Luka Marinka Kovačevića, ali i samog Peševića, no, oni nisu željeli dati svoj komentar iako su njihovi saradnici uredno upisali broj na koji nas mogu kontaktirati.