Predstavnički dom Parlamenta FBiH
0

Novi se parlamentarci zakleli pa otišli kući

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
U Sarajevu je danas konstituiran Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine za novi četvorogodišnji mandat.

Poslanici, izabrani na osnovu rezultata općih izbora u BiH održanih u oktobru ove godine, pročitali su svečane izjave i uručeni su im certifikati o izboru za novi mandat.

Imenovana su također privremena parlamentarna tijela - mandatno-imunitetna komisija te komisija za izbor i imenovanje.

Nakon toga je predsjedavajući u dosadašnjem četvorogodišnjem mandatu Safet Softić prekinuo sjednicu i ona će biti nastavljena naknadno kada stignu prijedlozi za imenovanje novog rukovodstava ovog parlamentarnog nivoa.

Izbor novog rukovodstva neće biti moguć dok ne bude postignut uporedni dogovor o tome ko će u novom mandatu činiti parlamentarnu većinu.

Softić, koji će do imenovanja novog rukovodstva voditi sjednicu, nada se skorom dogovoru. Očekuje i da će do 27. decembra biti formiran kompletan Federalni parlament, a to znači i Dom naroda, kao i da će u januaru biti formirana nova Federalna vlada.

Osim novoizabranih poslanika, konstiturajućoj sjednici su prisustvovali članovi Centralne izborne komisije BiH, diplomatskog kora i međunarodne zajednice.

Predstavnički dom sastoji se od 98 poslaničkih mjesta, a na osnovu rezultata oktobarskih izbora, u novom mandatu činit će ga devet političkih stranaka i jedna koalicija umjesto dosadašnjih 12 političkih subjekata.

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH osvojila je 28 mandata, Stranka demokratske akcije (SDA) 23, Savez za bolju budućnost (SBB) BiH 13, Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH 12, dok je devet mandata pripalo Stranci za BiH.

Narodna stranka Radom za boljitak i koalicija HDZ-a 1990 i Hrvatska stranka prava (HSP) BiH dobile su po pet mandata, dok su po jedno mjesto osvojili Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Stranka demokratske aktivnosti (A-SDA) i Demokratska narodna zajednica (DNZ).