SDA-SDP-NSRZB i HSP
0

Novi rok HDZ-ovima da prihvate platformu i prekinu blokadu

SRNA
Predstavnici SDA, SDP-a, HSP-a i Narodne stranke "Radom za boljitak" dali su još jedan rok HDZ-u BiH i HDZ-u 1990 da prihvate platformu za formiranje vlasti, te deblokiraju proces izbora delegata u Dom naroda.

U suprotnom, ove četiri stranke najavljuju da će do kraja februara krenuti u sastavljanje vlasti na nivou Federacije.

Na sastanku predstavnika četiri stranke dogovoreno je i da se uputi pismo OHR-u i Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH u kome će od ovih institucija biti zatraženo da urade pritisak na četiri kantona koji blokiraju izbor delegata u Dom naroda Federacije BiH. 

Predsjednik HSP BiH Zvonko Jurišić nakon sastanka je izjavio da će SDP, SDA, HSP i Narodna stranka "Radom za boljitak" u svakom slučaju biti dio vlasti u Federaciji, te da je dogovoreno da se uputi i dopis OHR-u i CIK-u da u skladu sa ovlašćenjima izvrše pritiske kako bi se u četiri kantona zakazale skupštinske sjednice.

On je istakao da će se HDZ-ovima dati još petnaestak dana roka da prekinu blokadu. 

''Ako se to ne dogodi, četiri stranke će, bez obzira na nepotpuni sastav Doma naroda, krenuti u formiranje vlasti'', rekao je Jurišić najavljujući da će se to dogoditi do kraja februara. 

Učesnici sastanka rekli su da "nije bilo govora o podjeli fotelja", a Nermin Nikšić iz SDP-a, koji se spominje kao novi federalni premijer, nije mogao govoriti o informaciji da je SDP HDZ-ovima ponudio dva ministarstva u budućoj federalnoj Vladi.
On je naglasio samo da će SDP sa svojim koalicionim partnerima imati većinu u oba doma federalnog Parlamenta, kao i u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. 

''To nije dovoljno da deblokiramo proces uspostavljanja vlasti, jer oni koji misle da su bogom dani, blokiraju izbor delegata iz četiri kantona. Učinićemo sve da deblokiramo rad u kantonima, ali očekujemo da će OHR i CIK reagovati'', rekao je Nikšić.

On je naglasio da nakon isteka roka ''četvorka'' neće više nikoga čekati da im se priključi, već će u skladu s ranijim tumačenjima visokog predstavnika početi s konstituisanjem vlasti. 

Potpredsjednik SDA Asim Sarajlić rekao je da je njihova platforma otvorena za sve, ali da je vremena sve manje, jer se nagomilavaju problemi u izvršnoj vlasti, a teška je i situacija i u socijalnim kategorijama.

Predsjednik Narodne stranke "Radom za boljitak" Mladen Ivanković - Lijanović  dodao je da je platforma još  otvorena za ostale stranke, ali i dodao da, ako se pokaže da stranke koje blokiraju proces ne žele promijeniti mišljenje, federalna četvorka kreće u proces formiranja vlasti. 

Dva HDZ-a nisu se pridružila platformi SDP-a niti su s ovom strankom postigli bilo kakav dogovor, jer kako kažu iz HDZ-a BiH, SDP ne poštuje izborni legitimitet Hrvata i želi učestvovati u hrvatskim kvotama u vlasti.