Sukobi funkcionera
11

Novi pokušaj politizacije Parlamenta FBiH, Wigemark i Berton pisali čelnicima Doma naroda

Piše: Er. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark i šef Misije OSCE-a u BiH Brus Berton izrazili su zabrinutost zbog unutrašnjih nesuglasica u Parlamentu Federacije BiH koje ugrožavaju njegov zakonodavni rad.

Wigemark i Berton u dopisu upućenom sekretaru Doma naroda Parlamenta FBiH Izmiru Hadžiavdiću i potpredsjedavajućem Doma naroda PFBiH Jasenku Tufekčiću naglasili su da bi nesmetana saradnja političkog rukovodstva i visokih zvaničnika trebalo da bude prioritet u njihovom radu.

Pismo čelnicima organa zakonodavne vlasti uslijedilo je nakon otvorenih pisama u kojima su se čelnici ove institucije međusobno optuživali za zloupotrebe i nezakonitosti, a o čemu postoje i krivične prijave.

Wigemark i Berton naveli su da su aktuelne okolnosti nastale kao kulminacija dugogodišnjih problema u vezi s potrebom reorganizacije administrativne strukture Parlamenta FBiH koja bi omogućila efikasno i odgovorno djelovanje institucije u skladu s demokratskim i standardima EU".

Ovu informaciju potvrdio nam je Hadžiavdić koji je rekao kako su se Wigemark i Berton jasno ponudili da budu posrednici u rješavanju problema. On ističe da će brzo odgovoriti ambasadorima.

"Mi smo 2012. godine potpisali Sporazum o razumijevanju s OSCE-om. Predmet tog sporazuma je bilo unapređenje rada parlamentarnih službi na svim nivoima vlasti. Rezultat tog sporazuma je Strategija razvoja Parlamenta FBiH, odnosno njegovih stručnih službi, a koju je izradila stručna služba na čijem sam ja čelu", kazao je Hadžiavdić.

Kako kaže, iz tog projekta proistekla je Odluka o Generalnom sekretarijatu Parlamenta Federacije BiH koja je trebala biti akt reorganizacije stručnih službi Parlamenta FBiH.

"Međutim, sadašnja struktura vlasti konstituiše se 2015. godine i donosi novi zakon o državnoj službi FBiH. Taj zakon je bio na snazi tokom cijele 2016. godine uprkos privremenoj mjeri Ustavnog suda FBiH po zahtjevu za ocjenu ustavnosti potpredsjednika FBiH Milana Dunovića. Krajem 2016. godine Ustavni sud FBiH donio je odluku kojom je taj zakon proglašen neustavnim zbog pretjeranog političkog utjecaja na državnu službu i samim tim stavljen van snage", rekao je Hadžiavdić.

On ističe kako se nakon odluke Ustavnog suda FBiH stručne službe Parlamenta FBiH susreću s problemom koji direktno uzrokuje Jasenko Tufekčić. Problem je nastao nakon što je Hadžiavdić skrenuo pažnju Tufekčiću na kriminalno postupanje u vezi s falsificiranjem putnih naloga.

"Nakon toga on naglo dobija želju da učestvuje u organizaciji stručnih službi Parlamenta FBiH. U suštini, svi ti njegovi napori su u svrhu umanjenja mojih ovlasti, odnosno ovlasti sekretara Doma naroda Parlamenta FBiH", kazao je Hadžiavdić.

Objasnio je kako je Tufekčić nakon odluke Ustavnog suda FBiH pokušao podzakonskim aktima, odnosno izmjenama Poslovnika o radu Doma naroda PFBiH, Odluke o stručnoj službi Doma naroda PFBiH i Odluke o zajedničkoj službi Parlamenta FBiH, ponovo umanjiti kapacitet stručne službe i sekretara Doma naroda PFBiH.

"Oni se bave službom Doma naroda Parlamenta FBiH koja može opsluživati organe zakonodavne vlasti mnogo razvijenijih zemalja, a ne bave se stručnom službom Zastupničkog doma Parlamenta FBiH u kojoj već osam godina nema sekretara. To niko ne spominje, jer se pokušava vještački napraviti problem gdje on ne postoji", rekao je Hadžiavdić.

Hadžiavdić je zaključio kako on nema ništa protiv reorganizacije Parlamenta FBiH i da je prvi koji se zalaže za to.