Matematička računica
40

Novaković Bursać (SNSD): Vijeće ministara se može formirati bez nas, ali to je teško sprovodivo

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Novoizabrana delegatkinja Doma naroda Parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać (SNSD) kazala je da postoji matematička mogućnost da se Vijeće ministara BiH formira bez SNSD-a, ali da bi to vrlo teško bilo sprovodivo.

"Predsjedništvo BiH mora imenovati predsjedavajućeg Vijeća ministara za kojeg moraju da glasaju najmanje dva člana. Kada pogledate konstelaciju političkih snaga u Federaciji BiH, nemoguće je očekivati da se Denis Bećirović i Željko Komšić slože oko nekoga. To bi dovelo do neke moguće većine u Predstavničkom domu, ali to bi definitivno uvelo u teške blokade sve zajedno na nivou institucija", rekla je.

Ona je istakla da su građani Republike Srpske dali snažnu podršku politici Milorada Dodika i SNSD-a, te da će svako ko je dobronamjeran ispoštovati tu činjenicu.

Novaković Bursać je istakla da su dvije riječi ključne za funkcionisanje institucija BiH, a i ukupnog društva, a to su poštovanje i realitet.

"Morate poštovati svoj Ustav, svoje zakone i izbornu volju građana", rekla je.

Treba podsjetiti da su Dragan Čović (HDZ) i Milorad Dodik (SNSD) nedavno iz Mostara poručili da ove dvije stranke neće jedna bez druge ići u formiranje vlasti na državnom nivou, pa bi svaki pokušaj, naprimjer Osmorke, bio osuđen na propast.

Imajući u vidu da svi pod svaku cijenu žele biti u vlasti, za očekivati je da u narednim danima/sedmicama bude i zvanično potvrđena koalicija na državnom nivou koju će činiti spomenute političke grupacije (HDZ, SNSD i Osmorka).