O funkcioniranju vlasti
59

Novaković Bursać (SNSD): SDP i NiP su za konsenzus, svjesni su našeg kapaciteta

S. Š. U.
Screenshot: ATV
Screenshot: ATV
Delegatkinja u Domu naroda Parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać (SNSD) komentirala je za ATV političke procese u BiH, stranke iz Federacije BiH te kako funkcionira nova vlast.

Komentirala je zastupnica SNSD-a odnos sa Šestorkom na državnom nivou u kontekstu sporazuma o partnerstu u vlasti koji je potpisan ranije.

"Vidjet ćemo to. Istina je da je teško funkcionirati kada imate više partnera, a to što se usitnila politička scena u Federaciji to je jer oni kao politički korpus lutaju. Od nekih ideja, dekompozicija, čim se bavite nerealnim idejama vi ćete kad - tad doći u problem", poručila je Novaković - Bursać.

Smatra da je važno da su se SDP i NiP "barem deklarativno" opredijelili da se bave razvojim projektima i onim stvarima oko kojih postoji konsenzus.

"Nerealno je nametati RS-u protuustavna rješenja jer se zna da mi to nećemo prihvatiti. Sve što nije volja našeg naroda mi sada imamo kapacitet da zaustavimo zbog naše pozicije u Domu naroda", istakla je.

Smatra da su partneri iz FBiH toga svjesni, a komentirala je i poziciju SDA, stranke koja više ne učestvuje u vlasti na nivou BiH.

"To je stranka koja je nastala na bazi Islamske deklaracije i svi ti pokušaji zamotavanja u neki građanski fol ili plan su se razbili, pokazujući njihov odnos prema Hrvatima i prema Republici Srpskoj. Bakir Izetbegović je to nazvao 'nadvladavanje'. U ovakvoj državi, nemoguće je održati takve koncepte", poručila je.

Mišljenja je da SDA brzo "poseže za konekcijom sa Islamskom zajednicom kada treba proširiti govor mržnje", ali je istakla i kako ne treba imati iluzije o tome da će druge stranke odustati od onoga što piše u njihovim programima, a što se tiče RS-a.