Mustafa Mujezinović
0

"Novac MMF-a pomoći će entitetima"

FENA
Mustafa Mujezinović (Foto: Arhiv/Fotoservis)
Mustafa Mujezinović (Foto: Arhiv/Fotoservis)
Federalni premijer Mustafa Mujezinović izjavio je da će sredstva od zajma koja je u petak odobrio Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda omogućiti da se ova godina završi pozitivno kada su u pitanju entitetski budžeti.

On je pojasnio da se radi o redovnim planiranim sredstvima četvrte tranše stand-by aranžmana, koja je uračunata u budžete entiteta.

“U četvrtoj tranši bilo je planirano oko 50 miliona za Federaciju BiH, a mislim i jedan dobar dio i za RS”, pojasnio je Mujezinović sinoć u izjavi banjalučkoj Alternativnoj televiziji.

Izvršni odbor MMF-a odobrio je 187 miliona dolara zajma.

Ta sredstva, koja BiH ne mora u cijelosti povući, odobrena su na osnovu povoljne ocjene dosadašnjih ekonomskih učinaka trogodišnjeg stand-by aranžmana.

"Zadovoljavajuća provedba politike stand-by aranžmana odvija se u izazovnom ekonomskom i političkom okruženju. Napredovala je fiskalna disciplina i strukturne reforme u rješavanju velikih neravnoteža. Potrebna je jaka provedba strukturnih reformi od novoizabrane vlade kako bi se osigurala fiskalna i vanjska održivost i pružila osnova za snažan, održivi rast", rekao je zamjenik izvršnog direktora MMF-a Murilo Portugal.

Suzdržanost u rashodima i druge poduzete mjere garantuju da će cilj za deficit opće države u 2010. biti ispunjen, navodi se u saopćenju MMF-a.