BiH
0

Noble doputovao u dvodnevnu posjetu BiH

FENA
Ovaj put sam tu da posjetim Međunarodnu komisiju za nestale osobe (ICMP). Ona nam je pružila veliku potporu u slučaju azijskog cunamija, a ovdje sam da vidim njezine urede i laboratorij i opet zatražim pomoć u poslu neophodnom nama i cijelom svijetu, izjavio je nedjelju novinarima generalni tajnik Interpola Ronald Noble po dolasku na sarajevski aerodrom.

Generalni tajnik Interpola doputovao je dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini.

Tokom dva dana posjetit će Ured Međunarodne komisije za nestale osobe u Tuzli, gdje će mu domaćin biti generalna direktorica te organizacije u BiH Kathryne Bomberger.

Posjetit će i Centar za reasocijaciju u Lukavcu, Odjel za koordinaciju identifikacija (ICD) u Tuzli te prisustvovati predstavljanju Projekta identifikacija Podrinje (PIP).

Upitan za mišljenje o situaciju u BiH vezano za organizirani kriminal u regiji, Noble je naglasio da je suradnja BiH i Interpola jako dobra posljednjih godina.

"Bosna i Hercegovina snažno podupire Interpol, a pogotovo imamo veliku potporu Ureda Interpola u Sarajevu, kome se ne može ništa prigovoriti. Naša suradnja je odlična“, izjavio je.

Naglasio je dobru suradnju s ICMP-om, od kojeg će, najavio je, sada ponovno tražiti pomoć nakon bombaških napada u Libanonu. Smatra da će se suradnja Interpola s ovom organizacijom proširiti.

Dobrodošlicu generalnom tajniku Interpola poželio je zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić izražavajući zahvalnost Nobleu na ovoj, drugoj posjeti Bosni i Hercegovini.