Sastala se s članovima
17

Njemačka ambasadorica u BiH: Slučaj Dragičević zauzima posebno mjesto u izvještaju EU

M. N.
Njemačka ambasadorica u BiH Christiane Hohmann održala je jučer sastanak s članovima grupe "Pravda za Davida". Hohmann je iskazala divljenje mirnoj i dostojanstvenoj borbi ovih ljudi koji 464 dana tragaju za istinom i pravdom.

Prema riječima člana grupe Ozrena Perduva, ambasadorica je istakla da slučaj Dragičević zauzima posebno mjesto u izvještaju EU i napretku BiH prema EU.

"Naglasila je da Njemačka i te kako prati sve što se dešava u vezi sa ovim slučajem budući da kroz tu sliku dobijaju sliku o pravosuđu koja nije nimalo lijepa. Vrlo dobro su informisani i nastavit će i dalje da pomno prate borbu koja je kako ambasadorica reče 'neviđena' na ovim prostorima", kazao je Perduv.

Kao znak zahvalnosti ambasadorici je uručen bedž sa likom Davida Dragičevića koji je ujedinio građane Banje Luke, BiH i dijaspore u borbi za bolje društvo.

U večernjim satima održan je i sastanak s Delegacijom Evropske unije koji su kazali da prate ovaj slučaj.

Članovi grupe "Pravda za Davida" predali su jučer i u banjalučkoj kancelariji OHR-a molbu za odgovore na dva pitanja - da li je za proteklih 15 mjeseci, od kada se svjetska javnost intenzivno i na nivou najpoznatijih medija bavi nezakonitom represijom državnog aparata nad "Pravdom za Davida" kao zajednicom i pojedinačno, poduzeo bilo kakve mjere ili radnje "suzbijanja protupravnog napada, te zaštite napadnutog civilnog stanovništva i društva uopće", te namjerava li u narednom periodu poduzeti mjere i radnje u domenu svojih ovlaštenja na planu zaštite civilnog stanovništva, sprečavanja, navode, aktuelne nezakonite represije u očiglednoj kriminalnoj namjeri produkovanja "prisilnog nestanka" civilne zajednice "Pravda za Davida" kao takve, odnosno nezakonitosti zabranjenih Ustavom BiH i Konvencijom protiv torture i drugih surovih, nehumanih ili ponižavajućih tretmana ili kažnjavanja (1984)?

Također su predali i više od 100 potpisa građana koji, kako tvrde u saopćenju, trpe posljedice vlasti samo zbog toga što podržavaju porodicu Dragičević u borbi za istinu o stradanju njihovog sina Davida.