Ministarstvo sigurnosti BiH
0

Nisu stigle "crvene" već "difuzne" potjernice

Sarajevo-x.com
Tarik Sadović
Tarik Sadović
U povodu navoda koje su posljednjih dana objavili pojedini mediji i u kojima stoji da su u slučaju "Dobrovoljačka" raspisane crvene Interpolove potjernice za više osoba, iz Ministarstva sigurnosti BiH demantovali su ove informacije te istakli kako u ovom slučaju "nisu raspisane 'crvene' već takozvane 'difuzne' potjernice.

"Razlika između 'difuznih' i 'crvenih' potjernica je u tome što 'difuzne' potjernice ne raspisuje Generalni sekretarijat Interpola u Lyonu i one se ne šalju u sve zemlje članice Interpola, već samo u određene zemlje i područja, koje je naznačila država koja ih je raspisala, a u ovom slučaju to je Srbija i NCB Interpol Beograd.

Po prijemu prvih, od ukupno 13 pristiglih difuznih potjernica za slučaj 'Dobrovoljčka', Ured za saradnju s Interpolom BiH je po nalogu ministra sigurnosti BiH Tarika Sadovića, kontaktirao Generalni sekretarijat Interpola u Lyonu i tražio njihovo povlačenje, uz obrazloženje da je u ovom slučaju prekršen član 3. Statuta Interpola i da su potjernice raspisane isključivo iz političkih razloga", saopštili su iz ovog bh. ministarstva te istakli kako očekuju zvanični odgovor Generalnog sekretarijata Interpola.

U međuvremenu su, kako je istaknuto, dobili informaciju da je Generalni sekretarijat Interpola od Srbije tražio dodatne informacije o raspisivanju potjernica u slučaju "Dobrovoljačka".