Kamenorezac iz Zenice
575

Nišani muftije Zukorlića nisu pravljeni od stećaka, ali jesu od posebnog kamena

E. M.
Usame Zukorlić sa zeničkim kamenorescima pored mezara muftije Zukorlića
Usame Zukorlić sa zeničkim kamenorescima pored mezara muftije Zukorlića
Nakon informacije koja se proširila društvenim mrežama, ali i nekim medijima, da su nišani na mezaru muftije Muamera Zukorlića izrađeni od stećaka, kamenoresci sa Mošćanice kod Zenice koji su pravili nišan su kazali da to nije istina te da je korišten mošćanički kamen.

Mezar muftije Muamera Zukorlića jučer je dobio nišane koji su izrađeni u mjestu Mošćanica kod Zenice, a djelo su ruku kamenoreca Edina Porče. Iako je dio medija objavio da su nišani napravljeni od stećaka, što je nemjerljiva šteta, ispostavilo se da to nije tačno.

"Nišani su pravljeni od poznatog mošćaničkog kamena od kojeg se stoljećima već prave nišani. Nisu korišteni nikakvi stećci, a od ovog kamena, kroz historiju, rađeni su i neki stećci, kao i mnogi drugi građevinski objekti, kao što su džamije", kazao je Edin Porča za Klix.ba.

Dodao je da je izrada nišana, odnosno priprema, trajala desetak dana, a da su se natpisi, posebno na jednoj strani gdje se nalaze arapski harfovi, radili jedan cijeli dan. Na pitanje kako je Zukorlićev sin Usame došao do njih i odlučio se nišan praviti od ovog kamena, Porča nam je kazao:

"Sve je išlo preko jednog našeg profesora kojem smo pravili ove nišane, a muftija je bio s njim veoma blizak. Jednom su pričali i muftija je izrazio želju da svom djedu od ovog kamena napravi nišane. Na kraju, Usame je napravio svom ocu nišane od ovog prepoznatljivog kamena kako bi se uklopili u ambijent Altun Alem džamije i drugih mezara", pojasnio je Porča.

Porča je kazao da na Mošćanici kod Zenice postoji nalazište stećaka staro više od 600 godina, da su pravljeni od istog moščanićkog kamena, ali da se o tom nalazištu mještani brinu, da je uređeno i da se redovno održava.