BiH
0

Nikšić: Vlada FBiH opravdala ulaganje EBRD-a

FENA
Nermin Nikšić (Foto: Klix.ba)
Nermin Nikšić (Foto: Klix.ba)
Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić danas je primio visoku delegaciju Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), kojim povodom su predsjednik te institucije Sir Suma Chakrabarti i direktor JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar Ensad Karić potpisali Ugovor o projektu za Koridor 5C.

Premijer Nermin Nikšić potvrdio je da će EBRD ostati u BiH i da je veoma zainteresovana za proširivanje saradnje, koja ove godine očekuje ulaganje od 150 miliona eura.

"Otvorili smo niz oblasti u vezi s izradom buduće strategije Evropske banke za obnovu i razvoj za Federaciju i za BiH, kao što su otvaranje novog procesa privatizacije, pitanje daljnjeg učešća u infrastrukturi i javnoprivatnom partnerstvu kada je u pitanju energetski sektor", rekao je Nikšić.

U izgradnju koridora 5C uz podršku uprave Evropske banke za obnovu i razvoj nadovezala se "ambicija Federalne vlade da bude vlada koja će izgraditi više autoceste za svoje tri godine, nego sve prethodne zajedno".

Nikšić je izrazio zadovoljstvo što je Vlada FBiH opravdala ulaganje EBRD-a i da se pokazala kao kvalitetni i transparentni implementator sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj u Federaciji BiH.

"Obaveze JP Autoceste FBiH prema potpisanom Ugovoru o projektu za Koridor 5C su izvještavanje o implementaciji projekta, dostava finansijskih izvještaja o realizaciji projekata te izvještavanje o usklađenosti sa ekološkim propisima i standardima", kazao je direktor JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar Ensad Karić.

Ovim projektnim ugovorom se definišu aktivnosti JP Autoceste FBiH prema budućim projektima i novim modelima finansiranja.

Predsjednik EBRD-a Sir Suma Chakrabarti rekao je da se ugovor konkretno odnosi na ulaganje 25 miliona eura u dionicu Suhodol -Tarčin i posebno dio ceste koji se veže za granični prijelaz Bijača.

"Dogovorili smo se oko reformi, koje se trebaju provesti. Radi se o implementaciji strategije, koja se odnosi na privatna javna partnerstva i njihovo učešće te na uzradu srednjoročnog poslovnog plana i implementaciju novog sistema za upravljanje informacijama", istakao je Chakrabarti.

Navodeći da je infrastruktura vitalno značajna za BiH, ali i za region predsjednik EBRD-a Sir Suma Chakrabarti ukazao je na neophodnost da se u BiH poboljša poslovno okruženje, jer svi investitori porede BiH sa zemljama u regionu.

Zato, kaže, vlasti moraju sagledati korupciju i ostale poteškoće u radu preduzeća.

Premijer Nikšić je zahvalio za dosadašnje ulaganje EBRD-a u infrastrukturu, odnosno koridor 5C, dok je Chakrabarti također izrazio zadovoljstvo zbog odlične saradnje sa JP Autoceste i Vladom Federacije BiH.

Predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj je u prvoj zvaničnoj posjeti BiH, koja je najveći investitor u BiH.

Prvi put Ugovor za izgradnju ceste koridora 5C potpisan je 2008. godine u iznosu od 180 miliona eura.

JP Autoceste FBiH realizuju projekte u visini od 205 miliona eura sa EBRD-om.