BiH
2

Nikšić očekuje pozitivnu odluku izvršnog odbora MMF-a

FENA
Nermin Nikšić (Foto: Klix.ba)
Nermin Nikšić (Foto: Klix.ba)
Federalni premijer Nermin Nikšić očekuje da će Izvršni odbor direktora MMF-a donijeti pozitivnu odluku u vezi s pismom namjere i odobravanjem naredne tranše iz stand-by aranžmana.

U izjavi novinarima on je izrazio uvjerenje da će MMF imati razumijevanja da je okončana procedura donošenja Zakona o povoljnijem umirovljenju branitelja, a koji još nije potpisan od predsjednika Federacije BiH.

"Nisam kontaktirao s predsjednikom Federacije BiH koji je imao sasvim dovoljno vremena i prostora da izvrši svoju ustavnu obavezu i potpiše Zakon. Nažalost, to je po meni još jedno u nizu sabranih djela predsjednika Federacije BiH koji se predstavljao kao zaštitnik Ustava i zakona", izjavio je Nikšić.

"On nije iznad zakona, Ustava, niti je iznad Parlamenta Federacije BiH i njegovo je bilo samo da potpiše ukaz o proglašenju Zakona koji je usvojen u oba doma Federalnog parlamenta", istakao je Nikšić.

Kako je poznato, Međunarodni monetarni fond danas bi u Washingtonu trebao razmatrati pismo namjere, koje mu je uputilo Fiskalno vijeće BiH.

Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Ruben Atojan ranije je naveo da je usvajanje novog jedinstvenog zakona o povoljnijem penzionisanju u Parlamentu Federacije BiH omogućilo preporuku Izvršnom odboru MMF-a da razmotri drugi pregled po stand-by aranžmanu.

Atojan je dodao da su predstavnici MMF-a u proteklim mjesecima konstruktivno radili s Vladom FBiH, te predstavnicima Svjetske banke na novom zakonu o povoljnijem penzionisanju.