Otvaranje prve komune
0

Nikad nije kasno za spas boraca od PTSP-a

Piše: A. Panjeta
Do kraja narednog mjeseca Općina Stari Grad trebala bi obezbijediti zemljište za gradnju komune za liječenje demobiliziranih boraca oboljelih od PTSP-a, najavljeno je iz Udruženja "Branioci Sarajeva"
  • Čim nam daju obećani prostor, borci će izaći i početi da rade na izgradnji komune, čime će u biti već otpočeti njeno funkcioniranje. Uz pomoć Ministarstva privrede i Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo obezbijeđena su nam određena sredstva i montažne kućice, i mi ćemo se dati na posao čim dobijemo lokaciju, a obećali su nam to riješiti u narednih 15 do 30 dana - kazao je Faruk Sadiković, predsjednik Udruženja "Branioci Sarajeva".

Na press konferenciji na kojoj je najavljen početak gradnje prve komune za liječenje oboljelih os PTSP-a prisustvovali su ministar zdravstva KS Mustafa Cuplov i ministar privrede Abid Šarić, a Sadiković je istakao kako neprisustvovanje Hajrudina Ibrahimovića, ministra za boračka pitanja dovoljno govori o njegovoj brizi za borce.

Udruženje trenutno raspolaže minimalnim sredstvima za gradnju komune koja će biti milionski projekat. Planirano je da se štićenici komune kroz radnu terapiju bave poljoprivredom, uzgojem stoke i peradi te proizvodnjom mlijeka i jaja.

  • Uvjeravam vas da čim krene gradnja, da 500 boraca odmah izlazi na teren i počinje raditi. Ovo što sad imamo samo je početak, a očekujemo da će nas podržati i ostale institucije - kazao je Sadiković, te dodao kako borci nemaju namjeru samo čekati budžetsku podršku, već krajem septembra namjeravaju organizirati i humanitarni koncert kako bi prikupili dodatna sredstva za gradnju komune.

Na naše pitanje da li je 14 godina nakon završetka rata, i nakon što je u tom periodu više od 1.200 demobilisanih boraca izvršilo samoubistvo, sada kasno da se ozbiljno počinje baviti problemom PTSP-a, ministar zdravstva Cuplov kazao nam je kako 'nikad nije kasno'.

  • Mi smo se još 2007. počeli sistemski baviti ovim problemom, a poznato je da se efekti PTSP-a nekad jave i tek 20 do 30 godina nakon rata - kazao je Cuplov.

Doktorica Emina Kurtagić, članica stručnog tima za program praćenja oboljelih od PTSP-a kazala je da je od rata do danas u KS bolnički liječeno 3.078 oboljelih, ali nije željela davati procjene o ukupnom broju, s obzirom da će se do kraja godine okončati evaluacija i izaći sa egzaktnim podacima.