Charles English
0

"Nije vrijeme za ukidanje entitetskog glasanja"

FENA
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Charles English izjavio je da nije vrijeme za ukidanje entitetskog glasanja, jer dogovor o tome u BiH u ovom trenutku nije moguće postići.

On ipak nije potvrdio da se entitetsko glasanje neće naći na dnevnom redu novog sastanka u Butmiru, 20. oktobra, jer, kako je rekao, nije spreman da komentariše šta je a šta nije u poketu ustavnih promjena.

English je u intervjuu banjalučkoj Alternativnoj televiziji rekao da se njegova zemlja slaže s Evropskom i Venecijanskom komisijom da entitetsko glasanje blokira rad institucija, ali da ga trenutno nije moguće ukinuti.

„Kada je Vencijanska komisija prije četiri godine iznijela svoj zaključak da je entitetsko glasanje predstavlja smetnju rekli su također da politička situacija nije takva da bi se to promijenilo“, rekao je američki ambasadar i dodao da je politička situacija sada osjetljivnija nego onda kada je Vencijanska komisija iznijela spomenuti stav.

Ambasador English je kazao da će predstavnici SDA i EU na sastanku 20. oktobra sa liderima političkih stranaka u BiH razgovarati o pitanjima koja je pokrenula Evropska komisija o ljudskim pravima, te ona koja treba da osiguraju da država ima kompentenciju da vodi BiH u pregovore s Evropskom unijom i ima kompetencije u procesu odlučivanja.

Kazao je i da mu lider SNSD-a Milorad Dodik, s kojim je danas razgovarao u Banjoj Luci, nije pomenuo da će ta stranka u slučaju ustavnih promjena tražiti da se u Ustav BiH ugradi i pravo entiteta na referendum.

Američki ambasador kaže da bi mu na to rekao koji su to osnovni principi SAD-a kada je u pitanju BiH.

„Među njima je to da mi BiH priznajemo kao suverenu državu, čiji se teritorijalni integritet ne može dovesti u pitanje“, naglasio je English.

On tvrdi da između EU i SAD, koje su zajedno pripremile paket ustavnih promjena u BiH za naredni sastanak u Butmiru, nema razlike u stavovima kada je u pitanju BiH.