Vrijedne pažnje
24

Nije sve tako crno, ovo su pozitivne priče u proteklih 10 dana

D. Be.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
U vremenu masovnih medija i moru negativnih vijesti koje svakodnevno obasipaju cijeli svijet, a samim tim i Bosnu i Hercegovinu, pozitivne priče jako teško izbijaju na površinu i vrlo često ne pronalaze put do velikog broja ljudi.
Zbog toga je redakcija portala Klix.ba odlučila s vremena na vrijeme napraviti kratki presjek i podsjetiti na pozitivne priče koje su se dogodile u proteklom periodu i tako dodatno podstaknuti sve one koji bilježe uspjehe, prave humana djela ili na drugi način pišu pozitivne priče iz cijele Bosne i Hercegovine.

Prije deset dana objavili smo priču o organizaciji "Respekt" koja zahvaljujući inkluzivnom pristupu omogućava besplatan pristup sportu marginalizovanoj i djeci i mladima s poteškoćama u razvoju. Zbog svog rada dobitnici su tri UEFA-ina priznanja.

Na polju medicine pozitivna priča dolazi iz Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš". Posebne emocije vladale su u završnici ovosedmične edukacije koja je upriličena za osoblje Odjeljenja za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, a koju su održali u ovoj zdravstvenoj ustanovi predstavnici kompanije ReWalk Robotics sa evropskim sjedištem u Berlinu i OrtoSar iz Sarajeva.

Rezultat je sljedeći - nakon pet godina u kolicima pacijent je prohodao uz pomoć eksoskeletona

Da ima jako lijepih priča u showbizu pokazao je televizijski producent Almin Karamehmedović, koji je porijeklom iz Sarajeva. On je u Americi osvojio 15. Emmy nagradu.

On je producent emisije "World News Tonight" na ABC Newsu, a 15. Grammyja je dobio u kategoriji za izvanredan informativni program koji se emituje uživo.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić krajem septembra je u Vijećnici uručila zahvalnice doktoricama Ettore Pedretti, Senki Dinarević Mesihović i Aidi Sejdić Melezović koje su od 2002. godine, izmjestile u Italiju i besplatno operisale 72 djece širom Bosne i Hercegovine.

Stanica planinarskih vodiča Sarajevo održala je nedavno humanitarnu planinarsku turu na planinu Visočicu do vrha Vito na 1.950 metara nadmorske visine. U ovoj humanitarnoj akciji je učestvovalo 157 osoba.

Prikupljena sredstva od humanitarne ture idu porodici Nezir, samohranoj majci troje djece iz mjesta Kobiljak kod Dobroševića u Sarajevu čiji je otac nesretno stradao na radnom mjestu.

Mlade mažoretkinje iz Čitluka osvojile su tron Evrope i zlatnim slovima ispisale jedan je od najvećih kolektivnih sportskih poduhvata u Čitluku, nakon što su na Evropskom ADA mažoret kupu među više 600 djevojaka u juniorskoj kategoriji osvojile titulu najboljih.

Među jakom konkurencijom u kojoj su nastupile mlade djevojke iz BiH, Češke Republike, Slovenije i Hrvatske u juniorskoj kategoriji mažoretkinje iz Čitluka postale su prvakinje Europe i briljantnim nastupom prekinule dugogodišnju dominaciju slovenskog tima u toj kategoriji.

Sljedeća priča koja je izazvala mnogo pozitivnih reakcija dolazi iz Srebrenika. Vlasnik firme za preradu i ugradnju lima "Bekrić d.o.o." Adnan Bekrić odlučio je iznenaditi jednog od svojih najvrijednijih radnika, Edmira Džaferovića na jedan nevjerovatan način - poklonio mu je automobil.

I za kraj, jedna priča iz Goražda. Dobrovoljne radne akcije danas su definitivno jedan od društvenih fenomena prošlog vremena, ali je i činjenica da u pojedinim mjestima još ima mladih koji odrastaju uz osjećaj da su učešćem u akciji dali nešto korisno društvu.

Ekipa mladih ljudi okupljena oko Amela Begovića iz Bogušića kod Goražda godinama učestvuje u raznim akcijama koje u konačnici daju velike rezultate u mjestu u kojem žive.

Naredna priča je iz Zenice. Štićenici Javne ustanove "Dom porodica" Zenica aktivno sudjeljuju u praksama u zeničkim firmama, a jedna od njih već im je ponudila i obuku te zaposlenje.

Djeca bez roditeljskog staranja često su, uprkos skrbi ustanova u kojima borave, u jednom trenutku prepuštena sama sebi, a to je trenutak kada ih se uči osamostavljivanju i životu van zajednice koju su do tada poznavali.

I na kraju najbolja bosanskohercegovačka plivačica Lana Pudar se plasirala u još jedno finale Svjetskog kupa u Berlinu. Lana će se danas poslijepodne boriti za novu medalju.

Ukoliko i Vi znate za neke aktuelne pozitivne priče iz cijele Bosne i Hercegovine i smatrate da su vrijedne pažnje, javite nam na [email protected].