BiH
0

Nije prošao Prijedlog odluke o upravljanju i zaštiti objekta Vijećnice

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vijećnici Grada Sarajeva nisu prihvatili Prijedlog Odluke o upravljanju i zaštiti objekta Vijećnice.

Vijećnik Enes Husejnović je kazao da iako je Administrativna komisija predložila određene amandmane koji bi dijelom popravili ovu odluku, "imajući u vidu da je tekst paušalno urađen, ni ti amandmani nisu je mogli puno popraviti".

Održavanje Vijećnice zahtijeva velika finansijska sredstva, a primjer tome je da je za usluge higijeničarke potrebno 14.572 KM na godišnjem nivou.

O fizičkoj zaštiti na objektu Vijećnici koja je 24- satna brine agencija Securitas, a jedan sat usluge zaštitara je šest KM, što je mjesečno 4.320 KM, a na godišnjem nivou 51.840 KM.

Također usluga čišćenja objekta vezana je za Securitas, a cijena sata higijenčarke je 5,06KM, ukupna cijena koštanja usluge higijeničarki je 1.214 KM, što je na godišnjem nivou 14.572 KM.

Na objektu Vijećnice rade dvije higijeničarke od 09.00 do 17.000 sati svaki dan, te dodatno higijeničarke rade kada je neka manifestacija. Ukupno, na godišnjem nivou to iznosi 20.000 KM.

Održavanje objekta Vijećnice nije nimalo jednostavno, a niti je jeftino. U režijske troškove, struja, plin, voda, smeće, na godišnjem nivou najveći trošak je 126.916 KM.

Trošak plina je najveći u zimskom periodu, a sezona grijanja traje šest mjeseci i prosjek za potrošnju plina je 12.300 KM na mjesečnom nivou. U ljetnjem periodu potrošnja električne energije se povećava ukoliko se u rad puštaju klima komore, a na mjesečnom nivou to iznosi 2.200 KM, što je na godišnjem nivou 26.400 KM.

Utrošak vode je varijabilan, a posebno je održavanje slikarskih dekoracija, mašinskih i elektroinstalacija, gipsarskih radova, liftova, čišćenje dimnjaka i drugo.

Nakon pauze, vijećnici će razmatrati Nacrt Odluke o uspostavi Registra budžetskih korisnika Grada Sarajeva.