BiH
0

Nije podržan veto Kluba Bošnjaka na zaključke NSRS o pretresu u Bosanskom Novom

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Na današnjoj sjednici Vijeća naroda Republike Srpske nije podržan veto Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda na zaključke Narodne skupština RS-a, od 10. decembra, "o nezakonitom i neustavnom postupanju“ Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) tokom akcije na području Bosanskog Novog.

Stoga će o ovom pitanju naredne sedmice odlučitivati Zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine RS-a, rekla je predsjedavajuća Vijeća Nada Tešanović.

Ona smatra da ova sjednica nije ni trebalo da se održi, jer je, kaže, ponovo uspostavljena saradnja MUPRS-a i SIPA-e.

S druge strane, potpredsjedavajući Vijeća naroda Kemo Čamdžija je posjetio da Klub Bošnjaka smatra ishitrenim zaključke Vlade i Narodne skupštine RS-a, nakon pretresa SIPA-e u policijskoj stanici u Bosanskom Novom.

Naglasio je da ti zaključci nisu povučeni i stoga treba nastaviti dalje aktivnosti, nakon što je Klub Bošnjaka stavio veto na usmenu informaciju ministra unutrašnjih poslova RS-a Dragana Lukača koju je iznio tokom rasprave u Narodnoj skupštini RS o pretesu SIPA-e u Bosanskom Novom.

On je naglasio da ni u budućnosti bilo koji organ vlasti ne traba donositi ishitrene odluke, jer je sve što se dešavalo "bespotrebno naelektrisano situaciju i uznemirenost građana u BiH".

Klub Bošnjaka stavio je veto na infromaciju Lukača o pretresu u Novom Gradu/Bosansskom Novom, jer ističu da su Ustavom BiH jasno propisane nadležnosti i odnosi između institucija BiH i entiteta.

"Pravosudne institucije i organi za provođenje zakona na državnom nivou imaju nadležnost da djeluju u punom kapacitetu na teritoriji cijele BiH. Ta se jurisdikcija ne smije osporavati, a entiteti imaju ustavnu obavezu da djeluju u skladu s odlukama institucija BiH", naglasio je ranije Feni šef ovog kluba Mujo Hadžiomerović.

Ukazao je da se zaključcima Narodne skupštine RS derogira zakon o SIPA-i te zakoni o Sudu i Tužilaštvu BiH.

U Klubu Bošnjaka smatraju neprihvatljivim da usmena informacija ministra unutrašnjih poslova RS-a Dragana Lukača, koju je podnio na sjednici Narodne skupštine RS, 10. decembra, o akciji u Novom Gradu/Bosanskom Novom "dovede Vladu i parlament u situaciju da postupi na ovako čudan i ostrašćen način, pun emocija, a ne zasnovan na dobro izučenim zakonima i ustavima“.