Fali još Dodikov potpis
47

Ustavni sud RS-a odbio veto Kluba Bošnjaka u vezi sa kriminalizacijom klevete

F. H.
Ustavni sud RS
Ustavni sud RS
Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske utvrdilo je da nije prihvatljiv zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa u Zakonu o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Zahtjev Kluba Bošnjaka, kako je navedeno, ne sadrži pravnu argumentaciju u smislu relevantnih normi i garancija Ustava Republike Srpske o zaštiti vitalnih nacionalnih interesa konstitutivnih naroda.

Nakon što je Ustavni sud odbio veto, za stupanje na snagu spornog zakona za koji je ocijenjeno da ugrožava slobodu govora i rad medija ostalo je samo da ga potpiše predsjednik RS-a Milorad Dodik.

Sporni član izmjena Zakona koje su usvojene 20. juna predviđa kazne od 1.000 do 6.000 KM za klevetu, iznošenje ličnih i porodičnih prilika, te javno izlaganje poruzi zbog pripadnosti određenoj rasi, vjeri ili nacionalnosti.

Protiv usvajanja Zakona su organizovani protesti i na njegovu neusklađenost sa EU direktivama su ukazali iz Delegacije EU, ali je vladajuća većina ostala pri svojoj oduci da se izmjene Zakona usvoje.