BiH
5

Ni Vučić ne dolazi u Sarajevo na 100. godišnjicu početka Prvog svjetskog rata

FENA
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Srbijanski premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas kako neće ići u Sarajevo na obilježavanje stogodišnjice Prvog svjetskog rata jer "ne može da stoji pored ploče gdje se govori o srpskom fašističkom agresoru".

Vučić je danas na konferenciji za novinare rekao da će 28. juna biti u Beogradu i Višegradu, dodavši: " Moja je obaveza da budem s našim narodom - to nam je najveći nacionalni praznik".

On je rekao i da je razmišljao da ode u Sarajevo na obilježavanje, no da postoje dva razloga zbog kojih to ne može da prihvati.

"Ne mogu da stojim pored ploče gdje se govori o srpskom fašističkom agresoru", rekao je Vučić i dodao da to "ne može i ne želi i da se tako osjeća".

Kao drugi razlog, Vučić je naveo da je čitao scenarij obilježavanja, da su u pitanju neke sitnice, te da misli da je fer da ako se nešto zajednički obilježava da se tako radi i scenarij.

"Mi se ponosimo svojom historijom, ali mislim da je vrijeme da Srbija, Njemačka i Austrija budu na istoj strani", rekao je Vučić, dodavši da to može da kaže i pred Dodikom i pred svakim drugim.

Upitan da prokomentira izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BIH Bakira Izetbegovića vezanu za ploču postavljenu na sarajevsku Vijećnicu da ona označava "vrijeme kada je počeo da se izvršava genocid nad Sarajevom", srpski premijer je rekao to ne bi komentirao kao što smatra i da ni njegov stav neće biti komentiran.

Prije nekoliko dana i srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić je rekao da neće ići na obilježavanje početka Prvog svjetskog rata u Sarajevo, istakavši da ne može da ide tamo gdje će neko da optuži njegov narod.

Nikolić je, gostujući na RTS-u, objasnio da je prvobitna ideja bila da svi odu na obilježavanje u Sarajevo, i da se oko toga dogovarao s rukovodstvom Republike Srpske i članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Nebojšom Radmanovićem.

Međutim, naveo je predsjednik Srbije, nadležnost za organizaciju obilježavanje prenesena je na grad Sarajevo, koji želi svečanost da održi u zgradi na kojoj piše da su na tom mjestu srpski zločinci ubijali.

"Tako ne možemo da se mirimo", poručio je Nikolić, prenosi Tanjug.