BiH
83

Ni "s" od stabilnosti: Organi SBB-a uskoro bi se trebali izjasniti o koaliciji sa SDA

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Savez za bolju budućnost (SBB) bojkotuje današnju sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i to zbog procesa koji se vodi protiv predsjednika SBB-a i bivšeg ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića pred Sudom BiH.

SBB, koji čini parlamentarnu većinu na nivou Federacije BiH zajedno sa Strankom demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH), ostao je suzdržan prilikom glasanja o izmjenama Zakona o osiguranju od odgovornosti za motorna vozila i ostale odredbe o obaveznom osiguranju od odgovornosti koji je Vlada FBiH uputila u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku.

Pojedinačno izjašnjavanje zastupnika o ovom prijedlogu tražio je predsjednik Kluba SDA Ismet Osmanović, a uprkos suzdržanosti zastupnika iz reda SBB-a izmjene Zakona su usvojene.

Kako je ranije saopćeno, SBB će ostati suzdržan po svim tačkama dnevnog reda.

Predsjednik Kluba SBB-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Nasir Beganović u obraćanju novinarima kazao je da je Klub SBB-a donio odluku da na današnjoj sjednici bude suzdržan. On je kazao kako ovo nije stav rukovodstva SBB-a, već isključivo Kluba SBB-ovih zastupnika.

Nasir Beganović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nasir Beganović (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Na novinarsko pitanje o mogućnosti novih koalicija s obzirom na to da su izmjene Zakona ipak usvojene, Beganović je kazao kako će se suzdržati od komentara.

"Koalicija je u rukama rukovodstva SBB-a i odluku o budućnosti koalicije donijeti će rukovodstvo. Organi SBB-a će donijeti tu odluku i mi ćemo se ponašati u skladu s tim", rekao je Beganović.

On je kazao kako je ovo svojevrstan protest koji je upućen kao zahtjev članova i simpatizera SBB-a. Dodao je i da vjeruje u pravosudni sistem BiH i pravnu državu.

SDP BiH jedna je od političkih stranaka koja je podržala izmjene zakona. Damir Mašić iz SDP-a BiH kazao je kako nema riječi o koaliranju, dodajući da će SDP podržati sve ono što valja. Podsjetio je i da je Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio amandman SDP-a na izmjene predloženog zakona.

Damir Mašić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Damir Mašić (Foto: Arhiv/Klix.ba)

"Ne pada nam napamet da nekima popunjavamo rupe i stvaramo privid stabilnosti. Ovdje nema ni 's' od stabilnosti. SDP BiH ostaje opozicija", rekao je Mašić.

Podsjećamo, predsjednik Kluba SBB-a Nasir Beganović poručio je jučer svima onima koji će nakon odluke SBB-a o bojkotu s razlogom otvoriti pitanje stabilnosti koalicije i njene efikasnosti da "sami razmisle kome i zašto Radončić treba u pritvoru, a ne na slobodi".