BiH
0

Ni novi zakoni neće pomoći prevarenim žirantima

FENA
Zoran Tegeltija
Zoran Tegeltija
Nove izmjene i dopune Zakona o bankama u Republici Srpskoj (RS) trebalo bi da zaštite poziciju jemaca, ali neće pomoći žirantima koji su oštećeni u proteklom periodu.

Ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija tvrdi da ni kroz taj, kao i nove zakone o lizingu i o mikrokreditnim organizacijama “ne mogu osigurati retroaktivno djejstvo” da bi se pomoglo dosadašnjim žirantima na koje je pao teret otplate tuđih kredita.

Prema podacima Udruženja za zaštitu žiranata u BiH, više je od 200.000 žiranata u BiH koji su otplatili ili plaćaju tuđi kredit ili su dobili rješenje o izvršenju.

Ukoliko novi zakoni u RS-u budu usvojeni, budući žiratni trebalo bi da budu zaštićeni, obećava Tegeltija i navodi da će biti dobro upoznati se o svim elementima ugovora, obavezama i finansijskom pozicijom osobe kojoj treba da budu jemac.

Tegeltija je potvrdio da je pripremljena i informacija za Skupštinu o primjeni zakona o porezima i doprinosima, nakon februarskog povećanja stopa, u kojoj se navodi da je povećano prikupljanje sredstava do kraja augusta, čak više i od planiranih.