Pod utjecajem politike
29

Nezavisni odbor konačno zasjedao, ali bez odluke o konkursu za izbor direktora državnih policijskih agencija

D. Be.
Predsjednik Nezavisnog odbora Enes Obralija (Foto: T. S./Klix.ba)
Predsjednik Nezavisnog odbora Enes Obralija (Foto: T. S./Klix.ba)
Nakon što je u protekla četiri puta bila odgođena večeras je konačno održana sjednica Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH.

Iako je na dnevnom redu bilo donošenje Odluke o raspisivanju javnog konkursa za provođenje procedure odabira kandidata na pozicije direktora i zamjenika direktora policijskih tijela Bosne i Hercegovine i utvrđivanje teksta Javnog konkursa, to se ni ovaj put nije dogodilo.

Predsjednik Nezavisnog odbora Enes Obralija rekao je za Klix.ba da odluka nije donesena odluka jer u prijedlogu odluke i teksta javnog konkursa treba učiniti određene izmjene u samom tekstu, a to je ostavljeno za narednu sjednicu.

Članovi Nezavisnog odbora su razmotrili i usvojili Prijedlog izvještaja o radu Nezavisnog odbora kao nezavisnog tijela policijske strukture BiH za 2021. godinu i Prijedloga Plana rada Nezavisnog odbora kao nezavisnog tijela policijske strukture Bosne i Hercegovine za 2022. godinu.

Podsjetit ćemo da je četiri puta zaredom sjednice Nezavisnog odbora bile odgađane jer nije bilo kvoruma. Tada smo ukazali na očito opstruisanje rada ovog tijela u režiji pojedinih članova Nezavisnog odbora, iako svaki dolazak na sjednicu naplaćuju po blizu 500 KM.

Krajem maja ove godine ističu mandati direktoru i zamjeniku Granične policije BiH (Zoran Galić i Fahrudin Halač), direktoru i njegovom zamjeniku Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH (Mirsad Vilić, Ranko Vuković i Ivica Bošnjak) i zamjeniku direktora SIPA-e (Đuri Kneževiću).

Od ukupno sedam rukovodećih pozicija u državnim policijskim agencijama, na čak četiri se nalaze policijski službenici kojima tu nije mjesto po sili zakona.

Naime, njih četvorica, shodno Zakonu o policijskim službenicima BiH, iako su ostvarili 40 godina penzijskog staža, što je imperativni uvjet za prestanak radnog odnosa, i dalje nezakonito posjeduju status policijskog službenika, a samim tim i nezakonito rukovode ili pomažu u rukovođenju policijskim agencijama.

Ova činjenica ne samo da je poražavajuća sa stajališta notornog kršenja mjerodavnog Zakona o policijskim službenicima BiH, nego ima i diskriminatorska obilježja.Tako ovaj zakon vrijedi za "obične" policijske službenike koji se šalju u penziju istog momenta kad ispune zakonom propisan uvjet, dok se dio rukovodećih policijskih službenika, koristeći se svojim službenim položajem, nonšalantno poigravaju sa zakonom koji bi morali ne samo provoditi, nego i procesuirati sve one koji ga krše

S obzirom na ranije neodržavanje sjednica Nezavisnog odbora na kojoj treba biti razmatrana konkursna procedura za direktore državnih policijskih agencija, kao i današnje pomjeranje donošenja odluke, već je jasno da novi dužnosnici neće biti izabrani u skladu s rokovima.

Sve ove pozicije bile su predmet brojnih sporova posljednjih godina, političkih potkusurivanja, a sami konkursi mogli bi proteći u takvoj atmosferi.