BiH
0

Nezakoniti cirkus Colorado u Hrasnici

Sarajevo-x.com
Povodom najave dolaska cirkusa "Colorado" sa životinjama u Hrasnicu, na području općine Ilidža, Prijatelji životinja u BiH oglasili su se snažnim protestom i upitom ko je dozvolio nezakonito održavanje ovog cirusa u našoj zemlji.

Od Policijske stanice Ilidža zatražena je informaciju o tome ko je mogao dozvoliti nezakonito održavanje cirkusa, a informisan je i Ured za veterinarstvo BiH.

Naime, cirkusima čije predstave uključuju životinje zakonom je zabranjeno nastupanje u mnogim područjima svijeta, pa tako i u BiH.

Zakono o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH decidno zabranjuje cirkuse sa životinjama, precizno Član 3. zabranjuje mučenje životinja i njihovo izlaganje stresu, patnji, strahu, dok Član 4 cc, između ostalog, zabranjuje držanje životinja u cirkusima i cirkuske tačke sa životinjama.

Prijatelji životinja u BiH pozivaju na odgovornost Ured za veterinarstvo BiH, organe kantonalne veterinarske inspekcije i policijske organe koji su dozvolii održavanje ovog cirkusa, a sve prijatelje životinja da im se pridruže na protestu danas na Famosovom stadionu u 18 sati.

Najavili su i podizanje prijave protiv svih organa koji su dozvolili održavanje cirkusa sa životinjama, te još jednom istakli da se životinje u cirkusima pate, za vrijeme dresure i u kavezima.

Okrutnost nije zabava, poručuju Prijatelji životinja u BiH.

Vezani članci