BiH
0

Neustavni zaključci o preuzimanju ovlaštenja Vlade FBiH

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ustavni sud Federacije BiH je dao mišljenje u vezi s ovlaštenjem Predstavničkog doma FBiH da usvojenim zaključcima s vanredne sjednice koja je održana 12. februara ove godine preuzme ovlaštenja od Vlade FBiH.

Kako je javila Federalna televizija, Ustavni sud je u mišljenju naveo da Ustavom nije dopušteno ograničavanje i preuzimanje ingerencija ustavnih ovlaštenja jedne vlasti od druge. Mišljenje ovog suda zatražio je dopremijer Federacije BiH Jerko Ivanković Lijanović.

"Ustavom nije dopušteno, iako je moguće da je rukovođeno dobrim namjerama, ograničavanje i preuzimanje ingerencija, odnosno ustavnih ovlaštenja jedne vlasti od druge. Sve odluke sadržane u zaključcima koje se odnose na preuzimanje ovlaštenja drugog organa, u konkretnom slučaju Vlade, suprotne su Ustavu FBiH i zakonu. Jedini ustavni izuzetak, kad je u pitanju izvršna vlast je donošenje uredbi sa zakonskom snagom od strane federalne Vlade, kada dio izvršne vlasti strogo privremeno preuzima ingerencije zakonodavne vlasti, ali samo u situacijama opasnim po zemlju", navodi se u mišljenju Ustavnom suda FBiH.

Na sjednici održanoj u februaru parlamentarna većina u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH izglasala je nepovjerenje Vladi FBiH sa 58 glasova za, 26 protiv i šest suzdržanih.

Prema tim zaključcima, do izbora nove vlade, ministri na čelu sa premijerom Nerminom Nikšićem imaju ograničene ovlasti i ne mogu donositi odluke kojima se stvaraju dodatna finansijska opterećenja FBiH.

Predstavnički dom je zadužio premijera Nikšića da dostavi spisak nadzornih i upravnih odbora, te članova uprava preduzeća, agencija i drugih institucija čiji je mandat istekao kako bi imenovali vršioce dužnosti na te pozicije.