Novi problemi za Sarajlije
0

Nestašica mlijeka u KS, mljekari čine sve da dođu do farmera

Piše: J. H.
Kako su nam potvrdili u najstarijoj sarajevskoj mljekari Milkos, ovih dana suočavaju se sa velikim problemima, jer ne mogu doći do kooperanata i farmi kako bi preuzeli mlijeko. Zbog novonastale situacije sve je manje mlijeka i mliječnih proizvoda u prodavnicama.

U protekla dva dana, uposlenici sarajevske mljekare Milkos ulažu velike napore kako bi osigurali dovoljne količine mlijeka za građane Sarajeva i okolnih općina. Kako su nam rekli, zbog snijega i stanja prirodne nesreće, u subotu su vozila ove firme cijeli dan bila blokirana.

"Taj dan smo uradili sve što je u našoj mogućnosti kako bismo došli do kooperanata koji žive od otkupa mlijeka. Farma Butmir u Sarajevu, koja ima 500 krava, je bila u kritičnoj situaciji. Tek navečer smo uspjeli doći i preuzeti mlijeko", kaže Adin Fakić, direktor Milkosa.

U nedjelju su uspjeli osposobiti sve automobile i poslati ih na linije otkupa mlijeka.

"Na području Kantona Sarajevo Milkos ima 300, a u cijeloj Bosni i Hercegovini 1007 kooperanata za koje prodaja mlijeka život znači", pojašnjava Adin.

U Milkosu apeliraju na policiju da ne isključuje iz vožnje njihove automobile i cisterne sa mlijekom, jer na taj način i sami doprinose nedostatku mlijeka i mliječnih proizvoda u KS.

"Nadam se da danas neće biti problema. Mi imamo našu farmu u Spreči na kojoj imamo 1.200 krava i očekujemo da se naša cisterna uspješno vrati kako bismo plasirali mlijeko i učinili ga dostupnim građanima", poručuju iz Milkosa.