BiH
0

Neprimjeren rječnik i oštra rasprava u Skupštini RS-a

FENA
Foto: Arhiv/SRNA
Foto: Arhiv/SRNA
U Narodnoj skupštini RS-a danas je vođena oštra rasprava uz teške optužbe, ali i rječnik neprimjeren parlamentarnoj praksi.

Sve je počelo tokom tačke “Izbor i imenovanja”, kada je šef Kluba poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica najavio da se ta stranka uopće neće izjašnjavati o izboru Milana Kovača iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u skupštinski Odbor za bezbjednost.

Govedarica je naveo da je SNSD u taj odbor ranije predložio i Miroslava Kraljevića, koji je presuđen zbog krivičnog djela otmice, a da sada predlažu Kovača, jer je prije nekoliko mjeseci, kako je naveo, dok nije obavljao funkciju parlamentarca, izrekao prijetnje poslaniku SDS-a Nenadu Stevandiću.

Kazao je da su u SDS-u iskorisili pravo, pa i moralno, da upozore SNSD da “određeni ljudi” ne mogu da sjede u skupštinskom Odboru za bezbjednost.

Ovaj stav izazvao je zatim brojne optužbe, replike, ali neprimjereno izražavanje poslanika uz korištenje riječi koje nisu primjerene parlamentarnom domu, uz upozorenja i predsjednika parlamenta.

S druge strane, Milan Kovač kaže da je zatražio od nadležnih organa da ispitaju da li su tačni navodi da je prijetio poslaniku SDS-a i da je utvrđeno da nije.

Tvrdi da ne persira neke poslanike, jer se, kako navodi, ponaša prema svima “po zasluzi”.

"Zato što smo narodni poslanici mi se trudimo da govorimo narodnim jezikom", ustvrdio je Kovač upitan kakvu sliku daju građanima koji su ih birali i koji ih finansiraju, ukoliko se ne pridržavaju osnovnih načela pristojnosti.

I poslanik SDS-a Nenad Stevandić navodi da do danas nije dobio odgovor na zahtjev da se provjeri da li je Kovač u sukobu interesa i da li je počinio neka krivična djela u općini Šipovo, ali da sam Kovač ima usmenu informaciju da ništa od toga nije tačno.

"Država u kojoj nije sukob interesa imati privatno preduzeće i biti u nadzornom odboru javnog preduzeća koje njemu isporučuje robu, je država u kojoj partija dominira nad državom", ustvrdio je Stevandić i naveo da su se u “SNSD-u pogubili i stoga im je ostalo samo da vrijeđaju, da ljude nazivaju gorilama, psima, govore kakva usta imaju…”.

Na kraju je Kovač, bez glasova SDS-a, izabran u skupštinski Odbor za bezbjednost, a parlament je glasao o svega dvije tačke o kojima je dva dana vođenja rasprava u parlamentu RS-a.

Za poslijepodnevne sate najavljeno je i novo redovno skupštinsko zasjedanje, a već sada se očekuje burna rasprava jer je zakonodavni odbor povukao SDS-ov Prijedlog zakona o ispitivanju porijekla imovine.