magazin
8

Riječ godine 2016. je "post-istina": Koncept istine postao je nevažan, emocije preovladavaju

Klix.ba
Lingvisti koji stoje iza Oxfordovog rječnika izabrali su riječ godine za 2016. godinu. Međunarodna riječ godine je "post-istina", kao refleksija godine prepune političkih dešavanja koja su odjeknula u cijelom svijetu.

"Post-istina" je definisana kao pridjev koji opisuje okolnosti u kojima emocije nadvladavaju objektivne činjenice pri oblikovanju javnog mnijenja.

Prefiks "post" ne označava vrijeme koje se dešava poslije nečega, već je upotrijebljen u kontekstu prestanka važenja nekih koncepta, kao što je u ovom slučaju istina.

Izbor upravo ove riječi zaključak je politički orijentisane godine, naročito dešavanja poput Brexita i izbora Donalda Trumpa za američkog predsjednika.

"Post-istina" je riječ koja se, ako je suditi prema tvrdnjama lingvista u upotrebi još od 1992. godine, a njeno korištenje je u ovoj godini povećano za 2.000 posto.

Lingvista Casper Grathwohl kazao je kako bi "post-istina" mogla postati riječ koja će definisati sadašnji period.

"Rastom popularnosti društvenih mreža kao izvora vijesti i smanjenjem povjerenja u činjenice koje dobijamo od vlade, 'post-istina' je već dugo sebi tabala put u svakodnevnu upotrebu", rekao je Grathwohl.

Nove riječi uglavnom nastaju tokom velikih i globalno značajnih dešavanja kao što je bio referendum za izlazak Velike Britanije iz Evropske. Riječ "post-istina" sve je popularnija i sve se više koristi za razliku od nekih riječi koje su se pojavile, ostale tokom jednog perioda i onda izumrle, piše BBC.