Plaćanje unaprijed
0

Nema praštanja vlasnicima ljetnih bašti u općini Centar

Piše: N. Grabovica
Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
Vlasnici ugostiteljskih objekata, koji koriste javne površine Općine Centar za svoje ljetne bašte, ubuduće će morati do svakog desetog u mjesecu platiti naknadu za korištenje, ili će im u protivnom biti poništeno rješenje i utvrđena zabrana novog apliciranja u trajanju od pet godina, kazao je za Sarajevo-x.com, Slaven Kovačević, predsjedavajući Općinskog vijeća Centar.

Ova odluka, kako navodi Kovačević, se odnosi i na članove porodice vlasnika određenog poslovnog objekta. Inače, Odlukom o izmjenama i dopunama Odluke o privremenom korištenju javnih površina na području Općine Centar, želi se ostvariti efikasnija naplata, ali i omogućiti produženje rješenja bez raspisivanja novog oglasa onim korisnicima koji redovno plaćaju naknadu.

"Sada su pravila za sve korisnike veoma jasna. Svi će morati plaćati svoja zaduženja unaprijed za mjesec u kojem žele držati ljetnu baštu ili neki drugi sadržaj. Nema više nikome opraštanja po bilo kojem osnovu. Onaj ko ne plati zaduženje po osnovu korištenja javne površine zasigurno će izgubiti pravo, dobiti zabranu od pet godina i njegov inventar će biti uklonjen i uništen. Osim toga, imena svih korisnika će biti javno objavljena na našoj web-stranici, sa njihovim zaduženjem, čime kao prva općina u zemlji uvodimo metod građanske kontrole nad korisnicima javnih dobara", ističe Kovačević.

Uskoro će svaki građanin moći vidjeti ko koristi javnu površinu, da li nešto duguje, a posebno ako je nelegalno postavio ljetnu baštu, što se može lako vidjeti, ako imena te osobe nema na spisku korisnika javnih površina. Takvu osobu odmah treba prijaviti nadležnoj općinskoj komunalnoj inspekciji, da bi se poduzele zakonom utvrđene mjere, dodao je Kovačević.

Iz Općine Centar su još apelovali na građane da ne nasjedaju na razne "humanitarne prikupljače sredstava za bolesti ili neke druge svrhe".

"Takvim osobama, ili organizacijama, treba zatražiti rješenje nadležne općinske službe, koja će imati zadatak da provjeri stvarne namjere takvih aktivista. Nije bilo malo slučajeva kada je novac prikupljan za nepostojeće bolesnike ili takmičenja te odlazio u privatne džepove. Protiv toga ćemo se odlučno boriti i pozivamo sve građane da nam u tome pomognu", zaključio je na kraju Kovačević.