Misija MMF-a u Parlamentu FBiH
25

FOTO / Nema novih zaduživanja bez sagledavanja javne potrošnje

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Predstavnici oba doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sastali su se danas sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda u Sarajevu kako bi razgovarali o izvještaju o napretku programa koji BiH ima sa MMF-om.

"Naša procjena je da je do sada ostvaren značajan progres, posebno u izvršenju budžeta. Ostvaren je napredak i na polju određenih strukturalnih reformi predviđenih programom. Još uvijek nije ostvaren napredak u vidu usvajanja novog zakona o penzionisanju pod povoljnijim uvjetima“, istakao je šef misije MMF-a Ron van Rooden, te dodao da još uvijek postoje neriješena pitanja o zakonu o penzionisanju, o čemu su obavijestili parlamentarce.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Van Rooden je kazao da su tokom sastanka članovi misije MMF-a obavijestili predstavnike oba doma Parlamenta o diskusijama sa Vladom o neriješenim pitanjima, te o tome šta očekuju da bi bili u mogućnosti okončati drugi pregled izvršenja stand-by aranžmana. On je dodao da je na današnjem sastanku razgovarano i o nepovjerenju koje je izglasano Vladi FBiH, te da prema informacijama koje su dobili, Vlada može nastaviti sa radom u smislu ispunjavanja obaveza prema MMF-u.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Fehim Škaljić istakao je da su na današnjim redovnim konsultacijama izviješteni o odvijanju aranžmana s MMF-om.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
"Skrenuta je pažnja da se nova zaduženja ne mogu učiniti bez sveobuhvatnog sagledavanja javne potrošnje, posebno sa aspekta potrošnje u oblasti penzija. Upozoreni smo da bi eventualno usvajanje rješenja koja bi separativno rješavala pojedine grupe mogla ugroziti nastavak stand-by aranžmana, što nije povoljno za BiH. Mi smo gospodu informisali da je u parlamentarnoj proceduri rješavanje pitanja o usvajanju zakona o penzionisanju pod povoljnijim uslovima“, kazao je Škaljić. On je dodao da je od strane MMF-a sugerisano da se to odgodi do donošenja sveobuhvatnog zakona, što bi trebalo biti završeno do 15. marta.

Škaljić je kazao da je dogovoreno da će i u narednom periodu predstavnici Parlamenta i MMF-a nastaviti sa međusobnim informisanjem. Odgovarajući na pitanje novinara agencije Anadolija da li postoji mogućnost da dođe do prepreka u isplaćivanju prethodnog kredita MMF-u, kojem je istekao grejs period ove godine, Škaljić je kazao da je budžetom za 2013. godinu već predviđeno servisiranje vanjskog duga.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
"Budžetskom projekcijom za 2013. godinu utvrđeni su kapaciteti servisiranja spoljnog duga i za sad nema elemenata koji govore da je on ugrožen", zaključio je Škaljić.