SDS
0

'Neka Dodik odgovori zašto je Inzka uključio u Prudski proces'

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Srpska demokratska stranka upozorila je Vladu RS-a da je današnjim pozivom „svim političkim liderima u BiH da ostanu uključeni u prudski proces“, kako navode, najgrublje prekršila Rezoluciju Narodne skupštine o ciljevima i mjerama politike RS-a od 15. oktobra 2008. godine prema kojoj se razgovori o reformi ustava mogu voditi isključivo u institucijama sistema.

U saopćenju SDS poziva lidera SNSD-a Milorada Dodika da kaže javnosti zašto je u „prudski proces“ uključio visokog predstavnika Valetina Inzka, imajući u vidu da je sve donedavno ponosno isticao da je „prudski proces“ plod dogovora domaćih političara i da neće učestvovati u razgovorima ako u njih budu uključeni i stranci?

SDS upozorava i da je na sceni do sada „neviđena politička farsa u kojoj vlast zloupotrebljava institucije sistema kako bi bacala prašinu u oči biračima, dok ključne odluke o budućnosti RS-a donosi u tajnosti pod dirigentskom palicom svojih starih mentora“.

“Primjer takve farse je izrežirana situacija oko zaključaka NSRS-a o efektim prijenosa nadležnosti sa entiteta na institucije BiH, koja je poslužila za skretanje pažnje javnosti da je SNSD podržao odluku o aplikaciji BiH za članstvo u NATO-u, a da o tome nije pitao ni građane RS-a ni entitetski parlament“, tvrdi SDS i dalje dodaje da je „farsa oko zaključaka NSRS-a također poslužila vlasti RS-a da neprimjetno za kafanski sto dovede i visokog predstavnika kako bi međunarodnu zajednicu uključila u reformu Ustava BiH“.

SDS stoga poziva lidera SNSD-a Milorada Dodika da odgovori da li je spreman da se „odrekne banjalučkog dogovora o teritorijalnoj prekompoziciji BiH kao državi sastavljenoj od četiri teritorijalne jedinice i zašto je pogazio obećanje da neće učestvovati na sastancima „prudske trojke“ sve dok ne bude dobio Tihićeve i Čovićeve garancije da je teritorijalni kapacitet RS-a neupitan, i to u vrijeme kada je umjesto traženih garancija dobio rezoluciju Kongresa SDA o unitarnoj BiH“.