Ekspertni tim FMUP-a
0

Nedopustivo neusvajane Zakona o prijevozu opasnih materija na nivou BiH

Sarajevo-x.com
Na redovnom sastanku Ekspertnog tima za analizu i koordinaciju provođenja mjera iz Akcionog plana za provođenje mjera iz dokumenta “Polazne osnove strategije sigurnosti drumskog saobraćaja 2008.-2013.”, koji je održan u FMUP-u, zaključeno je da je nedopustivo neusvajane Zakona o prijevozu opasnih materija na nivou BiH.

"Predstavnici državne i entitetskih vlada u Sarajevu jučer nisu uspjeli usaglasiti Prijedlog zakona o prijevozu opasnih materija, a na taj zakon se čeka 15 godina. Takva situacija još više produbljava nesigurno stanje s aspekta sigurnosti saobraćaja, kako u FBiH tako i u RS-u. Razlozi koji su navedeni, odnosno zbog kojih zakon nije usvojen, nisu adekvatno obrazloženi. Nažalost, nekoliko sati prije nego što je odbijeno usvajanje ovog zakona, u mjestu Podorašac kod Konjica smrtno je stradao vozač cisterne u kojoj je bio benzin", kazao je član Ekspertnog tima FMUP-a prof. dr. Osman Lindov sa Fakulteta za saobraćaj i komunikacije.

Na današnjem sastanku dogovoreno je i održavanje pres-konferencije u junu. Budući da će se uskoro navršiti godina dana od početka implementacije Akcionog plana za provođenje mjera iz dokumenta 'Polazne osnove strategije sigurnosti drumskog saobraćaja 2008.-2013.', tim povodom će biti organizovana pres-konferencija.

U narednim danima bit će određen tačan datum održavanja ove konferencije na kojoj će javnosti biti prezentovani rezultati za 12 mjeseci iz oblasti stanja saobraćaja u FBiH”, istakao je Kemal Ademović, predsjednik Ekspertnog tima FMUP-a.

Ekspertni tim FMUP-a je formiran rješenjem federalnog ministra unutrašnjih poslova Muhidina Alića u julu 2008. godine.

Zadatak Ekspertnog tima je da vrši analizu i koordinaciju provođenja mjera iz Akcionog plana za provedbu mjera iz dokumenta “Polazne osnove strategije sigurnosti drumskog saobraćaja Federacije Bosne i Hercegovine 2008.-2013.”, te na osnovu toga da po potrebi daje instrukcije kantonalnim MUP-ovima u daljnjoj realizaciji plana.