Nikola Špirić
0

"Neću mijenjati stav o imenovanjima"

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić izjavio je danas u Banjoj Luci kako on “nema potrebe” mijenjati svoj stav u pogledu imenovanja čelnih ljudi nekoliko institucija BiH te da očekuje da dobije mišljenja drugih kojima će se ta pitanja riješiti u jednom danu.

“Sva ta imenovanja mogu već sutra da se dese, i ministra sigurnosti i imenovanje za DEI”, rekao je Špirić i dodao su u zabludi oni koji misle da će on „pisati Briselu opravdanja zašto nije imenovan direktor DEI-a, a drugi će to imenovanje osporavati”.

On je, nakon sjednice GO SNSD-a, čiji je član, izjavio novinarima da niko nema pravo blokirati BiH, već da napravi „prohodnost” u svim segmentima.

Špirić je potvrdio da je GO SNSD-a razgovarao danas i o problemima u funkcioniranju Ministarstva vanjskih poslova BiH i najavi zamjenice ministra Ane Trišić-Babić da je spremna i na ostavku ako se ne nađu rješenja.

„SNSD razmišlja o tome da otvori raspravu u državnom parlamentu o djelovanju ministra Svena Alkalaja i vidjet ćemo kako će se ta rasprava odvijati”, rekao je predsjedavajući Špirić i naveo da Trišić-Babić ima punu podršku SNSD-a da „ukazuje na nepravilnosti u MVP-u i pokušava da to ispravi”.

Špirić je ponovo govorio i o, kako kaže, pokušaju nekih partija iz RS-a da otvore pitanje entitetskog glasanja, navodeći da bi te partije trebalo da „pronađu legitimitet u građanima RS-a, a ne u međunarodnim faktorima”.

Poručio je i da moraju da kažu zašto su baš sada pokrenuli to pitanje.

Govoreći o imenovanju direktora nekih agencija na nivou BiH, i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je rekao da se treba pridržavati procedura, te da prijedlog ministra sigurnosti iz SDA nije sporan, već je sporan "samo sa stanovništa procedura”.

Potvrdio je i da je o tim pitanjima razgovarao telefonski sa liderom SDA Sulejmanom Tihićem.