BiH
34

Nazire se kraj krize o imenovanju sudija Ustavnog suda FBiH

Piše: J. Hadžiahmetović
Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U sjedištu Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR) danas je održan sastanak zvaničnika Federacije BiH s visokim predstavnikom Valentinom Inzkom o imenovanju sudija u Ustavni sud Federacije BiH. Kako su učesnici kazali nakon trosatnog sastanka, postignut je veliki napredak.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, potpredsjednici FBiH Svetozar Pudarić i Mirsad Kebo, predsjedavajući Doma naroda PFBiH Radoje Vidović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PFBiH Jasmin Smailbegović, šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda PFBiH Amir Zukić, šefica Kluba Srba u Domu naroda PFBiH Mira Ljubijankić i šef Kluba Hrvata u Domu naroda PFBiH Luka Faletar.

"Mislim da su dogovorene proceduralne radnje koje će anulirati dosadašnje pogreške koje su učinjene u proceduri kada je bilo u pitanju imenovanje sudija Ustavnog suda FBiH a nakon sjednice Doma naroda", kazao je Budimir te pojasnio da će u narednim danima Dom naroda uputiti informaciju o imenovanju Mladena Srdića na mjesto sudije Ustavnog suda FBiH iz reda srpskog naroda.

Predsjednik Federacije BiH je izjavio da je postignut određen napredak kada je u pitanju imenovanje sudija Ustavnog suda iz reda bošnjačkog naroda čije će ime Budimir objaviti najkasnije do utorka kada je zakazan ponovni sastanak u OHR-u. On je dodao da je ostalo još uvijek nerazriješeno pitanje popune mjesta ustavnog sudije iz reda hrvatskog naroda i kao i status kandidata Šahbaza Džihanovića.

Šefica Kluba Srba u Domu naroda PFBiH Mira Ljubijankić zadovoljna je napustila sastanak jer su, kako je kazala, uspjeli riješiti pitanje jednog sudije u Ustavnom sudu FBiH iz reda srpskog naroda.

"Nadam se da ćemo do utorka dobiti i sudije iz hrvatskog i bošnjačkog naroda. Mi ćemo odmah po dogovoru predsjednika i potpredsjednika FBiH zakazati sjednicu Doma naroda i izabrati te sudije", kazala je Ljubijankić.

Predsjednik Kluba Bošnjaka Domu naroda PFBiH Amir Zukić također je zadovoljan sastankom.

"U utorak ćemo se ponovo naći i jedno od rješenja koje smo mi dali bit će u opticaju. Predlagačima je ostavljena mogućnost da prihvate to rješenje i upute ka Domu naroda", kazao je Zukić.

Današnjim potvrđivanjem Mladena Srdića na mjesto sudije, Ustavni sud dobio je potrebni kvorum za rad. No, zbog nedostatka sudija iz reda bošnjačkog naroda, Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa još uvijek ne može odlučivati po ovom pitanju.