Zbog propusta
82

Biščević-Tokić predala apelacije Ustavnom sudu radi sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta

A. L.
Jasmina Bišćević - Tokić
Jasmina Bišćević - Tokić
Zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Jasmina Biščević Tokić (SDA) pdonijela je danas dvije apelacije Ustavnom sudu Federacije zbog, kako kaže, propusta u vođenju osme i devete sjednice Predstavničkog doma.

Biščević-Tokić nam kaže da je za početak problem način na koji je predsjedavajuća Predstavničkog doma Mirjana Marinković Lepić 5. decembra predala ovlaštenja dopredsjedavajućem Mladenu Boškoviću prije nego što je otišla na bolovanje. Kako kaže, to nije uradila na način da se dogovorila s drugom predsjedavajućom što Poslovnik kaže.

"Pri tome je i Bošković rekao da nije bio upoznat sa takvom situacijom. Onda je on gospođu Gabelu informisao o novonastaloj situaciji", kazala nam je Biščević-Tokić.

Dalje navodi da zastupnici pred osmu redovnu sjednicu nisu dobili nikakav materijal.

"Tačnije, tačka dnevnog reda je bila informacija o nefunkcionalonosti radnih tijela, a oni su nama dali samo priloge sa neodržanih radnih sjednica Predstavničkog doma. Nije bilo ovlaštenog predlagača. Član 105 Poslovnika kaže da ako nema predlagača svaka tačka se skida s dnevnog reda, a poslanici su morali dobiti taj materijal kad se sazivala sama sjednica Predstavničkog doma. Na toj istoj sjednici su donijeli dva zaključka koja su mimo poslovnika na način da gospodin Bošković može predsjedavati zato jer misle da imaju 51 ruku, a ne držeći se Poslovnika. Isto tako, donijeli su zaljučak o popunjavanju radnih tijela, odnosno o kvorumu koliko zastupnika mora biti prisutno na samoj sjednici radnog tijela. Znači, to su više od četiri propusta koja su napravili na samoj osmoj sjednici", kazala je.

Kako kaže, i na devetoj sjednici je problem ovlaštenja Boškovića jer je sazvao sjednicu i pozvao se na ovlaštenje od 5. decembra.

Dodaje da su zastupnici kao dnevni red dobili odluku o privremenom finansiranju, da bi im na samoj sjednici bio dostavljen budžet za 2024. godinu.

"Radna tijela koja su zasjedala i razmatrala budžet nisu imala vremena da razmatraju na ispravan način jer je bila odluka o privremenom finansiranju. Radna tijela su bila popunjena od tog zaključka od ponedjeljka koji je van Poslovnika. To je i previše propusta, a tiču se direktno Ustavnog suda", kazala je Biščević-Tokić kazavši kako je dvije apelacije predala danas.