"Jedna milijarda ustaje"
477

VIDEO / Naučite ples protiv nasilja i zaplešite 14. februara

Klix.ba
U četvrtak 14. februara u 14.00 sati na trgovima u brojnim gradovima širom svijeta ljudi će se okupiti i zaplesati i na taj način poslati poruku protiv nasilja nasilja nad ženama, djevojkama i djevojčicama. Kampanja je nazvana "Jedna milijarda ustaje" (One Billlion Rising), a priključili su joj se i brojni gradovi iz BiH. Stoga, naučite i vi ples, ustanite i recite "ne" nasilju.

Blizu 30 organizacija civilnog društva aktivnih na području BiH sa sjedištem u Sarajevu realizira globalnu kampanju "Jedna milijarda ustaje". U Sarajevu će aktivisti i građani 14. februara u 14.00 sati zaplesati ispred BBI. Plesat će se i u Mostaru, Banjoj Luci, Travniku, Turbetu, Brčkom, Visokom, Doboju, Tuzli, Zenici, Jablanici, Prijedoru...

Centralna aktivnost tog događaja je ples, a aktivisti iz brojnih organizacija uključenih u kampanju dijelit će promotivne materijale te direktno informirati građanstvo o problemu nasilja nad ženama u BiH.

Taj događaj pokrenut je kao poziv na akciju i odgovor na užasavajuću statistiku prema kojoj je jedna od tri žene tokom svog života prebijena ili silovana.

"Kako ukupna populacija planete Zemlje iznosi oko sedam milijardi ljudi, procjenjuje se da čak jedna milijarda žena, djevojaka i djevojčica trpi nasilje", naveli su iz Asocijacije XY.

Kampanja "Jedna milijarda ustaje" odvijat će se simultano u 190 država, a pridružilo joj se više od 15.000 organizacija i pojedinaca, među njima članovi vlada i parlamenata i ugledne javne osobe.

Naučite i vi ples i ustanite protiv nasilja.