Komentari (175)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
U ovoj zemlji političkih analitičara ima otprilke koliko i nogometnih selektora, negdje oko 4 miliona!!!
e moj analitičaru vidi se da si iz Sandžaka kad nisi shvatio prijedlog Naše stranke da se razdvoje pitanja nacionalnost i etnička pripadnost odnosno da to budu 2 pitanja NACIONALNOST=BOSANAC i HERCEGOVAC a ETNIČKA PRIPADNOST može biti kako hoće(BOŠNJAK,SRBIN,HRVAT,OSTALI itd)
Bošnjak,mamu ti lizali i srbi i hrvati
NECE MENI NIKO GOVORITI KO SAM I STA SAM !!! HVAČLA BOGU NISAM OD \'92-ge.
Bošnjani, Bošnjaci, Bosanci su sinonimi, samo u različitim epohama i društvenim okolnostima. Naziv predstavlja stanovnika Bosne, nekad banovine, pa kraljevstva, potom dijela dvije imperije, a onda i dijela složene države, koji je postao priznata država. Označava geografsko-istorijsko-kulturni entitet sa specifičnim odrednicama, kao što su običaji, govor, tradicija i mentalitet. Kako se mnogi komentatori pozivaju na historiju, nije na odmet reći da se istorijsko ime Bošnjani, susreće u poveljama bosanskih vladara. Međutim, etnička odrednica, jedina prisutna u poveljama bosanskih vladara je sadržana u titulaciji \"Kralj Srbljem, Bosni\".I prije kraljeva, banovi su svoje Bošnjane zvali Srbljem. To što se danas po svaku cijenu sve to negira, druga je stvar. To je kao da se odreknemo svoga oca i majke. Zato nam se ova razdioba na Bošnjake i Bosance dešava kao istorijska kazna. Sami sebe kažnjavamo jer smo se odrodili od autohtonog srpstva koje je u srži Bosne.
i danas npr. kad je rijec o ratu i ratnim zlocinima. Uvijek koriste isti sablon, zaU Bosni su jedino postojali bosnjaci oduvijek. Religija nije bitna. Ako mijenjas religiju ne mijenjas etnicku pripadnost. Lukava je taktika SPC alije prepoznatljiva mjene teza ili obrnute price. U narodnom jeziku se to zove pila naopako.Npr. srba nije bilo do 19 stoljeca kad SPC posrbljava pravoslavno stanovnistvo Bosne a istovremeno pocinju tvrditi da su bosnjaci nikad nisu postojali. Paralela sa danasnjim dogadjanjima se vidi kad predsednik sumskog entiteta kaze da je PC postojala a BiH nastala u Dejtonu, da su opkoljeni stanovnici Sa napravili zlocin a ne oni koji su granatirali Sa itd. primjera je bezbroj i oni konstantno rade na istoj propagandi zadnjih 150 godina.
Moze i ova konstatacija i ona je ispravna. Svi etnicki Bosnjaci iz drugih drzava Balkana i svijeta se mogu u etnickom i nacionalnom smislu zvati Bosnjaci. Samo se njihovi srodnici Etnicki Bosnjaci iz drzave Bosne i Hercegovine mogu u nacionalno/drzavnom smislu zvati Bosanci i Hercegovci (skraceno Bosanci) po njihovoj maticnoj drzavi BiH.
U Bosni postoje bosanski krscani koji se indentifikuju kroz pripadnost crkvi sa susjednim narodima.Pa tako bosanski pravoslavac kroz pripadnost SPC postaje srbinom. Lukavo smisljeno od strane SPC nema sta . Tj. narodnim jezikom receno u Bosni postoje bosanski krscani koji su umislili da su srbi ili hrvati ovisno o crkvi kojoj pripadaju.
Bosnjak je historijsko ime i jedini narod Bosne. Zar treba biti toliko nepismen i glup pa to osporavati. Hercegovina je nastala kao izdaja Bosne jos u tursko doba pa je tako ubacena u ime nase drzave. Turski okupator joj kao nagradu dodjelio status pasaluka a poslije to austrougarski okupator preuzeo i nastavio zvati Bosnu sa dodatkom hercegovina. Srbi i hrvati su dva imena uljeza, agresori, vjestacki i neprirodno ubaceni u ustav radi unistenja drzave Bosne. Njih su izmislili Vatikan i pravoslavni centri. Tkz. bosanci i hercegovci nisu nista u ovom smislu osim posljedica nakaradnog odnosa prema historisjkim faktima i s tim se poistovjecuju ocito samo poltroni. Nacionalno ime je historijska kategorija a u ovom slucaju to je Bosnjak. Tim imenom izjasnjavali su se svi stanovnici Bosne kroz vijekove, mislimani, katolici,pravoslavni, ateisti i svi drugi. BUDI BOSNJAK a NE BUDI GLUPAK !
Svi Bosnjaci iz svih drzava Balkana kao i drugih drzava svijeta (dijaspora) su po Etnickom narodu Bosnjaci, samo je etnicki narod Bosnjaci (Bosniaci) iz drzave Bosne i Hercegovine jos i po Nacionalnosti/Drzavnosti i Bosanci posto se njihova maticna drzava rodjenja i drzava zivljenja/stanovanja zove Bosna i Hercegovinu. Naravno da i svi ostali etnicki Bosnjaci iz ostalih drzava Balkana i svijeta mogu da se pored etnickog imena Bosnjaci u nacionalno/drzavnom smislu izjasnjavaju ako tako zele kao Bosanci kao i njihovi srodnici Bosnjaci iz drzave Bosne i Hercegovine. Je li ovo zaista toliko tesko i komplikovano shvatiti u kojem su smislu u isto vrijeme Bosnjaci i Bosnjaci i Bosanci?
truth@ U Bosni nikad nije bilo srba nego su posrbljeni bosanski vlasi za krajcar i bijelu kosulju to i ptice na grani znaju. Bosnjani i Bosna su postojali prije Srbije a ako su preuzeli drugu vjeru nisu preuzeli narodnost.Znaci ako su hrvati preuzeli katolicanstvo od madjara da su se pomadjarili a ako su srbi preuzeli pravoslavlje od bugara da su se pobugarili. Nidje veze. Lupas gluposti. Vjera nije bitna u svemu tome. Postojala je bosanska drzava, bosanski ban, bosanski kralj i narod koji je sebe prije tisucu godina nazivao bosnjanima ili bosnjacima . Da su dosli kinezi i oni presli na budizam nebi se pokinezili nego postali bosnjani koji praktikuju budizam. Mijesas narod, naciju, etnos i religiju.
u principu mislim da takvim ljudskim na.kazama kojima vise puta izgovorena laz postaje istina ali tebi cu reci par stvar!kad smo mi bosnjaci postojali vi JESTE bili pagani i zatucani brdjani,a dolasku turaka mozete zahvaliti sto ste malo podigli stepen kultivacije mada je opste misljenje citave evrope da se vasa kultivacija zaustavila na pola puta tj nedovrsena!na takve kao ti ne treba trositi slova a da si htio biti dobonamjeran kao sto nisi pitao bi nekog starinu srbina zasto je bosnjacima ukinuto pravo da se tako izjasnjavaju i kraljevini shs i u titovoj jugoslaviji!dakle neznalice nasi stariji se NISU mogli izjasnjavati kao bosnjaci jer tvoji sunarodnici koji su bili na vlasti u titovo vrijeme su proganjali samu pomisao na to!moji djedovi su mogli birati svaku opciju osim bosnjak i ako je dobrovoljno ne znam sta bi covjek takvom liku vise rekao?
Bosna i Hercegovina= bosanac - sviatanovnici Bosne i Hercegovine bez obzira na porijeklo i etnicku pripadnost ( u stara vremena bosnjanin ili bosnjak, Krscanin ili muhamedanac) Italija=italijan(ne roman ili fenicanin) Engleska=englez (ne anglicanin,saks, kelt,norman, ) Holandija=holandjanin (ne flamanac,valonac itd. isto vazi i za Belgiju) Svicarska=svicarac(ko zivi u svici zna da se oni samo tako izjasnjavaju) SAD=amerikanac (ima svega) Australija=australac (ima svega) Argerntina=argantinac (ne spanac i ne italijan i ne indijanac) ITD
sta se bunite... TAKO IZGLEDA... SWISS..... SVICARCKA IMA FRANCUZA ITALIJANI NEMACA I ROMANACA I LICHTENTAJ BELGUM... BELGIJANCI IMA FRANCUZI HOLANDJANI WALONI I FLANDRE LUXEMBOURG.... LUXENBURGU IMA FRANCUZA NEMACA BELGIJANACA I LUXEMBURCI BOSNIUM BOSNA I HERZEGOVINA IMA PUNO BUDALA...
Bosnjaci Muslimani sa prostora bivse BIH (Srbi i u manjem broju Hrvati koji su primili islam) U vreme turaka sami su sebe zvali turcima. U vreme Jugoslavije do 1974. zvali su se Srbima ili Hrvatima islamske veroispovesti. Od 1974. pa do 1992. zvali su se Muslimanima . Za razliku od tadasnjeg ne tako davnog vremena, danas ne vole kad ih zovu Turcima, poturicama, muslimanima, nego zahtevaju da se nazivaju Bosnjacima. Pitanje koje glasi je? Sto se Srbima nije desilo da se tako \'pogube\' u prostoru i vremenu pa da ne znaju ni sta su ni kosu ni od kog poticu. Srbi su oduvek bili Srbi, od kad su prihvatili pravoslavlje a pre su kao i svi bili pagani, nisu menjali niti veru niti narodnost niti bilo sta! I pod Austrijancima, i pod Turcima, i pod Bugarima i pod Nemcima, uvek su bili Srbi i pravoslavci! Da li ste znali da je Beograd gradjen najvecim delom od srpskih arhitekta iako ima uticaja austrougarske skole, to su bili srpski arhitekti, ko je gradio po Sarajevu, Turci i Austrougari..
Da li je ovo još jedan uzaludan pokušaj ovog portala da poveća vlastiti kredibilitet objavljujući članke autora kao što je dotični gospodin. Pa mislim da samo ime dovoljno govori o kredibilitetu dotičnog gospodina. :D
Idemo redom; Bosna=Bosnjak Srbija=Srbin Hrvatska=Hrvat Hercegovina=Izdaja Bosanac=Brdski tovarni konj Hercegovac= Tovarno magare