U jedinstvu je saga
14

Narodna stranka se ujedinjuje s DNS-om: Ognjen Tadić poručio da je to najbolja opcija

Piše: I. Č.
Ognjen Tadić (Foto: E. M./Klix.ba)
Ognjen Tadić (Foto: E. M./Klix.ba)
Narodna stranka i Demokratski narodni savez će od srijede, 3. maja, djelovati kao jedinstven politički subjekt, potvrđeno je za Klix.ba.

Predsjednik Narodne stranke Ognjen Tadić kazao nam je da će zajedno s liderom Demokratskog narodnog saveza (DNS) Markom Pavićem potpisati ugovor o ujedinjenju, kao i da će dvije političke stranke djelovati u formi jedinstvenog političkog subjekta.

"Mi ćemo sutra imati sastanak između dva rukovodstva, Narodne strane i Demokratskog narodnog saveza, kako bismo donijeli konačnu odluku o tome kako ćemo nastaviti graditi dalje odnose. Vrijeme koje je ispred, kao i skoro raspisivanje izbora, nam je dodatan razlog da se što prije donese odluka o ujedinjenju. S obzirom na to kakvo je stanje odnosa, najbliža opcija koja postoji u svemu tome je opcija ujedinjenja Narodne stranke sa Demokratskim narodnim savezom i to u formi jedinstvenog političkog subjekta", rekao je Tadić za Klix.ba.

O ujedinjenju Narodne stranke u DNS-a se po političkim kuloarima pričalo u posljednje vrijeme, a još nakon sastanka Pavića i Tadića, održanom u novembru 2017. godine, bilo jasno da će stranke sarađivati. Prelaskom Tadića u DNS ova stranka će u Domu naroda BiH imati dva delegata, isto kao i SNSD.

"DNS je politčka organizacija koja odluke o svom političkom djelovanju donosi u zavisnosti od pojedinačnih političkih pitanja. U proteklom su periodu, vezanom za vrijeme poslije 2015. godine, predstavnici DNS-a u predstavničkim tijelima, i Predstavničkom domu i Domu naroda, imali potpuno kontruktivan odnos. U tom smislu svaka vrsta budućih djelovanja ima razlog da bude obilježena tim vidom kontruktivnosti koji se pojavljivao i do sada", istakao je Tadić.

Tadić je, podsjećamo, treći član SDS-a iz Parlamenta BiH koji je pristupio DNS-u, a prije njega to su uradili Borislav Bojić i Đorđo Krčmar. Oni zajedno sa Jovanom Vukoljakom sada imaju Klub poslanika u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

Prema riječima Ognjena Tadića, predstavnici dvije stranke još uvijek nisu razgovarali o eventualnim kandidaturama za predstojeće izbore.

"Ništa od toga nije bio predmet raspravljanja na organima Narodne stranke, niti smo o tome razgovarali s predstavnicima Demokratskog narodnog saveza. Bilo kakve odluke vezane za kandidature bit će rezultat prethodnih rasprava na organima stranke", zaključio je Tadić.