Osudili malverzacije
220

Nakon sto je Koaliciji za Mostar oduzet mandat zbog krađe glasova, iz SDA pozivaju na istragu

N. V.
Šefik Džaferović i Bakir Izetbegović (Foto: T. S./Klix.ba)
Šefik Džaferović i Bakir Izetbegović (Foto: T. S./Klix.ba)
Stranka demokratske akcije (SDA) je osudila zloupotrebe koje su činjene na pojedinim biračkim mjestima tokom prebrojavanja glasova u Mostaru i pozvala nadležne organe da što prije utvrde počinioce nezakonitih radnji i iste procesuiraju.

"Posebno naglašavamo važnost brze, nepristrasne i efikasne istrage, kako bi se od kriminalnih aktivnosti pojedinaca, zaštitio postignuti uspjeh probosanskohercegovačkih političkih subjekata na izborima u Mostaru", rekli su iz SDA.

Još su pozvali Centralnu izbornu komisiju BiH da, u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, donese potrebne odluke u cilju završetka izbornog procesa u Gradu Mostaru.

U prethodnom periodu, prilikom ponovnog prebrojavanja glasova, utvrđeno je da je na nekoliko biračkih mjesta došlo do nezakonitih radnji koje se odnose na upisivanje glasova koji ne odgovaraju stvarnom stanju na glasačkim listićima.

Između ostalog, više glasova nego što treba je upisivano i Stranci demokratske akcije kao i Savezu za bolju budućnost što je u konačnici dovelo do toga da u Gradskom vijeću Koalicija za Mostar ima jedan mandat manje nego što je ranije utvrđeno.