Kapacitet za 14 štićenika
174

Nakon 15 godina konačno je otvoren Centar za autizam u Tuzli

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Nakon 15 godina konačno je otvoren Centar za autizam u Tuzli, prvi takve vrste u Bosni i Hercegovini. Svoja vrata centar je otvorio za početni broj štićenika i to njih 14, o kojima će se brinuti 17 stručnih osoba.

Priča o izgradnji centra za autizam u Tuzli počela je 2008. godine, a zbog raznih peripetija prilično dugo se čekalo na njegovo otvorenje, iako je u vremenu iza nas kontinuirano postojala izuzetno velika potreba za jednom ovakvom ustanovom.

Međutim, 15 godina kasnije centar, u vidu javne ustanove danas je zvanično otvorio vrata za svoje prve korisnike. U samim počecima 17 stručnjaka ima mogućnost brige o 14 osoba kod kojih je dijagnosticiran neki od poremećaja iz autističnog spektra.

"Ovdje sada imamo kapacitete da primimo 14 korisnika, a kako budemo imali više resursa i kapaciteta, tako ćemo i povećavati broj štićenika. U okviru djelatnosti je predviđen cjelodnevni i poludnevni boravak", kazala je direktorica Centra za autizam u Tuzli Emina Altumbabić.

Da je potreba za ovakvom ustanovom velika potvrđuje i informacija da menadžment centra kontinuirano dobija prijave korisnika iz cijele Bosne i Hercegovine.

"Svakodnevno dobijamo pozive za smještaj iz različitih kantona. Potreba je velika, kako za ranu intervenciju, školski uzrast, ali i smještaj odraslih. Mi ćemo biti primjer kako treba centre graditi u svim dijelovima BiH", dodaje Altumbabić.

Centar će biti finansiran iz budžeta Tuzlanskog kantona, a sredstava izdvojena za ovu godinu iznose nešto više od pola miliona konvertibilnih maraka.

"Mi smo ispunili sve uvjete da centar bude otvoren. Do sada je uloženo nekoliko miliona KM samo za opremanje i izgradnju kako naših. Ponosni smo da je ovdje otvoren prvi Centar za autizam u BiH. U budućnosti će centar pružati širi aspekt skrbi, za sada je dnevni centar i može se raditi u dvije smjene sa po 10 štićenika", kazao je ministar za rad i socijalnu politiku TK Fadil Alić.

Nekoliko se kantonalnih vlada promijenilo od početka gradnje ove ustanove i sve su one dijelom zaslužne za konačno otvaranje centra, poručeno je tokom današnje svečanosti.

"Ovdje moram reći da su roditelji ove djece najzaslužniji, oni su se od samog početka borili za centar koji danas otvaramo. Ovo je prva i jedina ustanova ovog tipa u BiH, mi smo zbog toga ponosni. Otvaranje Centra za autizam je jedna od 10 mjera koje smo mi kao vlada obećali u ovog godini. Siguran sam da će on poslužiti svrsi i olakšati život štićenicima i njihovim porodicama", kazao je premijer TK Irfan Halilagić.

Stručne osobe rad sa štićenicima počinju 8. januara iduće godine. Inače, važno je spomenuti da je najveći zalagač za otvaranje centra za autizam u Tuzli bio Meho Sadiković kao otac djeteta s autizmom i predsjednik Udruženja roditelja djece i osoba sa autizmom (URDOSA).

Nakon njegove smrti funkciju prve osobe udruženja preuzela je Sadikovićeva kćerka Emina Altumbabić, koja danas obnaša i funkciju direktorice centra koji nosi ime po njenom ocu. Shodno kapacitetima i ranijim procjenama, centar će u konačnici biti u mogućnosti primiti 100 štićenika.