Poboljšan status?
303

Najugroženijim vojnicima OSBiH izmjenom zakona uvećana primanja za 50 KM

Dž. L.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Usvajanjem izmjena Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine u oba doma Parlamentarne skupštine BiH pripadnicima Oružanih snaga BiH osigurane su veće plaće. Ipak, saznajemo kako će najugroženijim vojnicima primanja biti veća tek za pedesetak maraka.

Podsjetimo da su izmjene Zakona usvojene još 2018. godine na prijedlog predsjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH Borjane Krišto, a nakon što je utvrđen značajan nesrazmjer u visini koeficijenta za obračun plaća između profesionalnih vojnih osoba i ostalih kategorija uposlenika u OSBiH.

Iako su zastupnici koji su podržali izmjene Zakona zaključili da će se povećanjem plaća, odnosno izmjenom koeficijenta, poboljšati status najugroženijih kategorija u OSBIH, i dalje veliki broj vojnika ostaje s relativno niskim plaćama.

Kako saznajemo iz Ministarstva odbrane BiH, uz obračun plaće za juni 2020. godine izvršena je promjena koeficijenata za 6.723 pripadnika OS BiH koji su od 17. juna 2020. dobili uvećane plaće.

"Pojedinačno povećanje plaće iznosi od oko 50 do oko 70 KM, a što zavisi od formacijskog čina dužnosti na koju je uposlenik raspoređen", kazali su nam iz resornog državnog ministarstva.

Minimalna mjesečna primanja u OSBiH imala su 194 uposlenika, s tim da je njihova prosječna neto plaća prije povećanja koeficijenta iznostila 652,65 KM. Nakon primjene novih koeficijenata, otkrivaju nam iz ministarstva, njihova prosječna neto plaća iznosit će 699,26 KM.

Pripadnici OSBiH još od 2016. godine čekaju na veća primanja, a izmjene Zakona koje su im to omogućile, koliko toliko, samo su jedan od koraka ka poboljšanju statusa vojnika.

"Osim poboljšanja statusa vojnika nužno je ovakvim mjerama doprinjeti suzbijanju pojave da veliki broj vojnika napušta Oružane snage BiH. Vojnici nisu kategorija na kojima treba ostvarivati daljnje uštede nego ih naprotiv treba zasluženo platiti i dostojno vrednovati njihov rad", riječi su Borjane Krišto nakon usvajanja izmjene Zakona.

I drugi zastupnici državnog Parlamenta proteklih godina osvrtali su se na teško stanje u OSBiH. Tako je danas i poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Zukan Helez najavio da poslanici ove stranke neće podržati budžet bh. institucija jer nisu predviđena sredstva za modernizaciju OSBiH.

Prema pisanju agencije FENA, Helez je kazao kako je vrlo jasno da budžet ne osigurava sredstva za opremu OSBiH i nema veze s onim što je propisano Godišnjim nacionalnim programom (ANP), što je bio preduvjet za nastavak bh. puta ka članstvu u Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

Ipak, Predstavnički dom BiH usvojio je danas budžet bh. institucija koji sada ide na Dom naroda Parlamenta BiH. Jasno je da budžetska sredstva, barem u ovom trenutku, neće donijeti velike promjene u OSBIH. Kako god, tu je pedesetak maraka više na plaće najugroženijih vojnika.