Prelet i iznad Banje Luke
130

Pogledajte kako je izgledala vojna vježba avijacije SAD-a i OSBiH: F-16 u akciji i poruka Dodiku

M. G.
Foto: Ambasada SAD-a u BiH
Foto: Ambasada SAD-a u BiH
Danas je održana bilateralna vježba između Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) i američkih zračnih snaga. Tokom popodneva, dva borbenih aviona F-16 Fighting Falcon iz američkih zračnih snaga sproveli su vježbu zračnog-napada na tlo u saradnji sa kontrolorima zračne podrške sa specijalnim snagama Vojske SAD-a i OSBiH.
Vježba je održana na području Tuzle i Brčkog, a u fotogaleriji možete vidjeti kako je to izgledalo.

Ova bilateralna obuka, kako je ranije saopćeno iz Ambasade SAD-a u BiH, predstavlja primjer napredne saradnje koja doprinosi miru i sigurnosti na Zapadnom Balkanu, te pokazuje posvećenost Sjedinjenih Američkih Država očuvanju teritorijalne cjelovitosti Bosne i Hercegovine, suprotstavljajući se antidejtonskim i secesionističkim aktivnostima.

SAD ističu da Ustav Bosne i Hercegovine ne dopušta pravo na secesiju i da će djelovati ako bilo ko pokuša promijeniti ovu osnovnu odrednicu Dejtonskog sporazuma.

Ova obuka je dio nastojanja američkih snaga da razmjenjuju taktike, tehnike i procedure sa OSBiH. Misiju je podržao i avion KC-135 Stratotanker koji je pružio zračno punjenje za F-16 iznad entiteta Republika Srpska u Bosni i Hercegovini.

Američke zračne snage u Evropi i Africi redovno sarađuju s regionalnim partnerima kako bi pružile prilike za obuku, poboljšale interoperabilnost i pokazale zajedničku predanost ciljevima zajedničke sigurnosti.

"Bosna i Hercegovina je ključni partner SAD-a s zajedničkim ciljem postizanja regionalne stabilnosti", saopćeno je iz Ambasade SAD-a u BiH.

Avioni SAD-a su se odmah vratili u bazu nakon završetka misije.

"Mogućnost brze raspodjele, dosezanja cilja i povratka kući pokazuje sposobnost Sjedinjenih Američkih Država da projicira snagu bilo gdje u trenutku, te djeluje uz saveznike i partnere", dodaje se u saopćenju.

Podsjećamo, fotoreporter portala Klix.ba zabilježio je danas oko 17 sati zvuk preleta aviona iznad Banje Luke u trenutku dok je trajala svečana akademija povodom obilježavanja neustavnog "Dana RS-a".

Naime, kako se može čuti u videozapisu, veoma glasan zvuk prolomio se nebom iznad Banje Luke, a nejvjerovatnije se radi o američkom avionu KC -135 Stratotanker za nadopunu goriva koji je danas poletio iz Velike Britanije i u toku dana je kružio iznad Bosne i Hercegovine.