Projekcijom filma u Sarajevu
0

Najavljena nova nominacija Jajca za UNESCO

FENA
Jajce
Jajce
U Zemaljskom muzeju u Sarajevu upriličena je prezentacija filma "Jajce i Mitras" autora Mahmuta Latifića i Faruka Šabanovića.

Film je snimljen kao dio projekta "Revitalizacija Mitreuma u Jajcu" koji realizuje Društvo za zaštitu kulturno-povijesnih i prirodnih vrijednosti Jajce uz pomoć kancelarija UNESCO-a i UNDP-a u Sarajevu. Projekt je finasiran od fondacije španske vlade.

U prezentaciji filma učestvovali su Siniša Šešum, u ime Regionalne kancelarije UNESCO-a u BiH, prof. dr. Dubravko Lovrenović, doc. dr. sci Adnan Busuladžić i doc. dr. Selmedin Mesihović.

Lovrenović je istakao ulogu Društva za zaštitu kulturno-povijesnih i prirodnih vrijednosti Jajca i sekretara Društva, historičara Enesa Milaka u realizaciji filma, kako i u projektu revitalizacije hrama Mitre.

Lovrenović je rekao da se u Jajcu ne predaju i da smatraju da ovaj grad zaslužuje ponovnu nominaciju za UNESCO-vu listu svijetske baštine, a današnja prezentacije je ujedno i najava te nominacije.

Siniša Šešum je rekao da su sredstva za revitalizaciju Hrama Mitre realizovana u saradnji sa španskom vladom i projektom u okviru programa Milenijski razvojni ciljevi. U BiH je taj projekat nazvan Kultura za razumijevanje različitosti u Bosni i Hercegovini.

"Ovakvi projekti i doprinose razumijevanju. Različitost, raznolikost je vrijednost koju treba koristiti", rekao je između ostalog Šešum.

Direktor Zemaljskog muzeja Adnan Busuladžić govorio je o mitreizmu kao religiji, a doc. dr Selmedin Mesihović o antičkom periodu na jajačkom području.

Za revitalizaciju Mitreuma u Jajcu ured UNESCO-a u BIH dao je 130.000 dolara.

Hram boga Mitre, u obliku manje pećine u kojoj je u živoj stijeni prikazana slika tauroktonije (ritualnog žrtvovanja bika koje je svojstveno mitrističkom ritualu), ubraja se među značajnije nalaze sa područja grada Jajca.

Ovdje je nađeno i šest anepigrafskih ara, skulptura kautopatesa, tri svjetiljke. Ovaj mitrej u Jajcu je simbol božanstva Sunca i svjetlosti - Mitra. Prema vjerovanjima sljedbenika, ljudima daje hrabrost, zemljama osigurava mir, štiti pravednike, carevima obećava prijestolja, a vojnicima pobjede. Zaštitnik je ugovora, saveza i prijateljstva.

Kult nepobjedivog boga Sunca - Mitre bio je raširen po svim provincijama Rimskog carstva uključujući i provinciju Dalmaciju u čijim je granicama bio i najveći dio današnje Bosne i Hercegovine. Pripadnici mitraizma nastojali su smjestiti svoja kultna mjesta u pećinama, ali su izgrađivali i male jednoćelijske hramove - speleje, te ukoliko je teren dopuštao, ukopavali ih u zemlju. Takav primjer hrama - spelej izdubljen u stijeni, nalazi se u Jajcu i predstavlja jedinstven i rijedak primjer.

O vremenu nastanka hrama boga Mitre u Jajcu, nema izravnih podataka. Pretpostavlja se, prema nalazu novca, tipovima lampi i fibule da je sagrađen početkom 4. stoljeća nove ere.