Međureligijsko vijeće BiH
0

Naglašen značaj dijaloga i prevazilaženja predrasuda

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U Goraždu je danas zasjedalo Međureligijsko vijeće BiH.

Formiran je i Odbor za međureligijsku saradnju u lokalnim zajednicama, što je dio zacrtanih ciljeva projekta čijom realizacijom se želi poboljšati saradnja vjerskih zajednica i administracije na lokalnom nivou, ali i dati doprinos u izgradnji građanskog društva kroz međureligijski dijalog.

Sastanku Međureligijskog vijeća u općini Goražde pored stalnih članova prisustvovali su i predstavnici ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, kantona i lokalnih zajednica.

Između ostalog, predstavljen je projekt Vijeća koji za cilj ima poboljšati saradnju vjerskih zajednica i lokalne administracije.

Kako je istaknuto, potreba za ovakvim projektom proizišla je iz ograničenih kapaciteta ureda Međureligijskog vijeća u Sarajevu da udovolji svih zahtjevima koji pristižu iz lokalnih zajednica.

Po riječima predstavnika skupštine ovog vijeća potrebno je uključiti nove ljude s novim idejama koji će unijeti više energije u sam proces međureligijskog dijaloga u BiH.

"Još jednom želimo naglasiti i potcrtati značaj dijaloga i prevalizaženja predrasuda koje su izvor nepovjerenja i sukoba“, istakli su članovi skupštine Međureligijskog vijeća BiH.

Pored Goražda, Odbori za međureligijsku saradnju formirani su u još tri grada u BiH - u Bijeljini, Orašju i Distriktu Brčko.