BiH
0

Nadzorni odbor: Hidrogradnja ima posla, pozivamo radnike na posao

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nadzorni odbor poziva radnike Hidrogradnje da se vrate na posao, kako bi se izbjegle sve pojedinačno negativne konsekvence, budući da je Sud štrajk proglasio nezakonitim i štetnim po interese firme ali i radnika.

"Hidrogradnja ima ugovorene poslove i u toku je ugovaranje poslova sveukupne vrijednosti od 30-ak miliona KM, jer uz Vijadukt Briješće, LOT 3b obećan je posao Odžak-Svilaj, ima prodaju iz Pogona Sigma i Hadžići, te uz te poslove i pretpostavke za povratak u Libiju mogu se prevazići problemi koji trenutno postoje u kompaniji", navodi se u saopćenju Nadzornog odbora Hidrogradnje d.d. Sarajevo.

Tačno je, kaže se dalje u saopćenju, da se za više od pola radnika duguju plaće za juli te svim radnicima za august, ali isto tako je tačno da je u Hidrogradnji angažirano samo 300-400 radnika, a da je do sada zaključno sa šestim mjesecom svih 750 zaposlenih redovno primalo plaću.

"Zahtjevi radnika za uvezivanje staža i uplatu doprinosa s PIO su također opravdani, ali to se pitanje aktivno pokušava riješiti, uz pomoć resornog ministarstva i Vlade FBiH", dodaje se.

Nadzorni odbor upozorava da "nažalost trenutna situacija samo pogoršava položaj radnika i dalje urušava vrijednost firme, budući da se niko nije javio ni na tender za prodaju firme niti zgrade Direkcije".

Nadzorni odbor naglašava da daljnja agonija samo vodi firmu u stečaj u kojem će najviše izgubiti upravo radnici Hidrogradnje.

Stoga Nadzorni odbor očekuje da će se radnici vratiti u ponedeljak, 14. oktobra, na posao, a Uprava hitno pronaći i ponuditi rješenja, prvenstveno za redovnu isplatu plaća, ali i rješenje drugih zahtjeva radnika.

Navedeni apel je jednoglasan stav sva tri člana Nadzornog odbora, kaže se na kraju saopćenja.