Grujica Spasović
0

"Naći će se rješenje za 'slučaj Dobrovoljačka'"

FENA
Ambasador Republike Srbije u BiH Grujica Spasović izjavio je u nedjelju kako bi se za pitanje "slučaja Dobrovoljačka" moglo uskoro naći rješenje, a priliku za to vidi u predstojećem sastanku ministara pravde BiH i Srbije koji će biti održan krajem mjeseca.

"Ne znam da li će Srbija prepustiti ovaj slučaj bh. pravosuđu, ali mislim da će se vrlo brzo naći neko rješenje, te smatram dosta važnim sastanak ministara pravde", kazao je Spasović u Sarajevu, koji je bio uvodničar sesije nezavisnih intelektualaca Krug 99, posvećene odnosima BiH i Srbije.

On je ocijenio da se raspisivanje tzv. difuznih potjernica za bh. građanima u ovom slučaju dogodilo u u krajnje nepovoljnom trenutku za političke odnose između dvije zemlje.

Ustvrdio je kako iz pouzdanih izvora zna da je sudska vlast u ovom slučaju postupila potpuno neovisno, te da izvršna vlast nije znala šta će se dogoditi.

Kada je u pitanju slučaj Ilije Jurišića, srbijanski ambasador u BiH je kazao kako ima obimnu dokumentaciju o ovom slučaju, te da je vrlo često u komunikaciji s ljudima iz Tuzle.

"Ne želim da se miješam u taj slučaj, koji mi je veoma teško pao, ali kada budem završio posao ovdje, puno ću da pišem o tom slučaju i onda ću iznijeti svoj stav", rekao je Spasović.

On se nada da će se brojna otvorena pitanja između BiH i Srbije uskoro riješiti, te da odnosi ipak idu nabolje uprkos nekad teškim tonovima, te neodmjerenim i krajnje nedržavničkim izjavama.

"Ne treba bježati od činjenice da u odnosima između dvije zemlje ima dosta otvorenih pitanja, ali i dosta zajedničkih interesa za što boljom saradnjom, smatra" srbijanski ambasador u BiH.

Kazao da je u odnosima između dvije zemlje došlo do zastoja baš u trenutku kada je on preuzeo dužnost ambasadora Srbije u BiH, jer se tada zakomplicirala situacija u BiH zbog propasti aprilskog paketa ustavnih promjena, zatim se raspadala Državna zajednica Srbije i Crne Gore, a onda je došao problem Kosova.

Kako je naveo, saradnja između dvije zemlje bila je tada u drugom planu, ali su novi zamah u tim odnosima donijele posjete srbijanskih ministara Jeremića, Šutanovca i Dinkića.

Potpisan je sporazum o ekonomskoj saradnji, a pripremljen je za potpisivanje sporazum o saradnji u oblasti obrazovanja, kulture i sporta. I upravo u tim oblastima srbijanski ambasador u BiH smatra da dvije zemlje mogu ostvariti najveću saradnju.

"Najbitnije pitanje je da zatvorimo stranicu naše krvave prošlosti, koja je zaista nanijela puno zla svim ljudima prije svega u BiH, ali i u Srbiji, te da pokažemo znatno više dobre volje i proširimo saradnju u oblasti ekonomije i kulture", rekao je ambasador Spasović, koji je na sesiji Kruga 99 govorio o temi "Međudržavni odnosi i otvorena pitanja između BiH i Srbije".

Kada je riječ o rješavanju imovinsko-pravnih odnosa između BiH i Srbije, Spasović podsjeća da Srbija već četvrti put produžava rok kako bi se završilo pitanje imovine bh. kompanija u toj zemlji.

"Nadam se da će sada konačno i to pitanje biti riješeno", kazao je.

Također, ustvrdio je kako Srbija ne koči raspodjelu imovine bivše Jugoslavije i ne dovodi u pitanje ništa što je dosad dogovoreno. Srbija zahtjeva, kako je kazao, da se kompletna raspodjela DKP-a i objekata u inozemstvu završi do kraja.

Predsjednik Kruga 99 Marko Beroš konstatirao je da su se odnosi između BiH i Srbije zakomplicirali, ali da ima nade za njihovo poboljšanje. Na tom planu, naglasio je, obje države trebaju uložiti napore radi prevazilaženja problema.

Istaknuo je kako BiH što prije treba da pošalje svog ambasadora u Beograd i na taj način formalno stvori pretpostavke da odnosi krenu uzlaznim putem i da dvije zemlje ubrzano krenu putem prema EU.