Momir Dejanović
0

"Načelnik općine Doboj nezakonito finansirao političke partije"

FENA
Predsjednik nevladine organizacije iz Doboja „Centar za humanu politiku“ Momir Dejanović uputio je Centralnoj izbornoj komisiji BiH prijavu protiv aktuelnog načelnika Općine Doboj Obrena Petrovića zbog nezakonitog finansiranja političkih stranaka.

„Prijavljujemo načelnika Općine Doboj Obrena Petrovića zbog toga što je predložio i realizovao odluku o utvrđivanju visine zakupnine za korištenje poslovnog prostora za određene političke partije, kojom je omogućeno plaćanje umanjene zakupnine, što je u suprotnosti sa članom 8. Zakona o finansiranju političkih partija“, naveo je Dejanović.

On ističe da je u spomenutoj odluci od 21.maja utvrđena umanjena mjesečna zakupnina od 1,00 KM/m2 za jednu od političkih partija.

„U obrazloženju odluke, koju je načelnik Općine Doboj predložio na usvajanje Skupštini općine, vidljivo je da je prethodna zakupnina bila četiri puta veća i da se ovo umanjenje predlaže radi stvaranja povoljnijih uvjeta za postojanje i rad ove političke partije", navodi predsjednik ove NVO.

Na taj način, kako navodi Dejanović, načelnik Općine Doboj favorizuje političku partiju u odnosu na druge korisnike poslovnog prostora, što na indirektan način predstavlja zakonom zabranjenu pomoć političkim partijama.

„Postoji sumnja da su ovakvi povoljniji uvjeti obezbijeđeni za više političkih partija i da je načelnik Općine Doboj nenaplaćivanjem fakturisanih budžetskih obaveza političkim partijama u proteklom periodu na indirektan način pružao zakonom zabranjenu pomoć“, kaže se u Dejanovićevom dopisu CIK-u.

Također, traži i da CIK obavijesti Centar za humanu politiku Doboj zbog čega nije izrekao sankcije načelniku Općine Doboj Obrenu Petroviću po njihovoj prijavi iz 2007. godine, kada je Petrović „oslobodio“ više političkih partija plaćanja zakupnine za korištenje poslovnog prostora.

„Smatramo da ste neizricanjem sankcija u prošloj godini, ohrabrili načelnika Općine da, na nešto drugačiji način, nastavi s praksom nezakonitog pomaganja političkim partijama“, navodi Dejanović.