BiH
0

Načelnici Novog Grada i Centra iz Sarajeva predali 60.000 KM za obnovu Ferhadije

FENA
Uz poruku da je džamija Ferhadija u Banjoj Luci dio ukupne baštine i povijesti BiH, koji se ne može vezati samo za jedan narod, danas su načelnici sarajevskih općina Centar i Novi Grad, Dževad Bećirević i Damir Hadžić, uručili banjalučkom muftiji Edhemu Čamdžiću donaciju od 60.000 KM za obnovu te džamije.

Načelnik Hadžić je izjavio da je, također, s kolegom Bećirevićem na sebe preuzeo obavezu da počne lobirati ne samo za prikupljanje sredstava za obnovu Ferhadije već i za sjedište banjalučkog muftijstva, koje je u veoma lošem stanju.

Izrazio je i zadovoljstvo radovima na obnovi Ferhadije nakon što je obišao prostor na kojem se obnavlja ta džamija.

Nastavak kontinuirane pomoći za Ferhadiju najavio je i načelnik Općine Centar Dževad Bećirević ističući da je riječ o složenom projektu na kojem će radovi trajati nekoliko godina.

Muftija Čamdžić je zahvalio na donaciji koja će pomoći u nastojanjima da Ferhadija bude obnovljena i da time pošalje poruku vjere, mira, tolerancije i dijaloga.

Banjalučki muftija očekuje da će ovakvih podrški biti što više, ističući da „je i u Drugom svjetskom ratu, kada je Evropa drhtala pod čizmom fašizma, ovdje u Ferhadiji napisana peticija za odbranu Srba i Jevreja i da bi zbog toga i Evropa i cijeli svijet trebalo da se uključi u obnovu Ferhadije“.

Obnova Ferhadije izvodi se najvećim dijelom uz pomoć originalnih dijelova koji su pronađeni ili sačuvani nakon njenog rušenja 1993.

Kako je rekao inžinjer Sead Pašić, koji rukovodi radovima na njenoj obnovi, i pored brojnih oštećenja, oko 70 posto originalnih kamenih blokova bit će ugrađeno u Ferhadiju.