Episkopski savjet SPC
0

Na zasjedanju u Sarajevu od FBiH zatražen povrat imovine

FENA
U rezidenciji mitropolita dabrobosanskog Nikolaja, u zgradi Mitropolije dabrobosanske u Sarajevu, danas je održana sjednica Episkopskog savjeta Srpske pravoslavne crkve /SPC/ u Bosni i Hercegovini.

Sjednicom je predsjedavao mitropolit Nikolaj, a prisustvovali episkopi zvorničko-tuzlanski Vasilije, banjalučki Jefrem i bihačko-petrovački Hrizostom. Opravdano odsutan bio je episkop zahumsko-hercegovački Grigorije.

Na sjednici je razgovarano o vraćanju imovine SPC-a, posebno zgrade Bogoslovije u Sarajevu, penzijskom i zdravstvenom osiguranju sveštenika i drugih lica na službi u SPC-u u Republici Srpskoj, vjeronauci u osnovnim i srednjim školama, te položaju sveštenika vjeroučitelja.

Episkopski savjet osudio je opstrukcije vlasti u Federaciji BiH i diskriminaciju SPC-a kada je riječ o vraćanju njene imovine, koja je oduzeta poslije Drugog svjetskog rata, a posebno zgrade Bogoslovije u Sarajevu. Episkopi očekuju od vlasti u FBiH i predstavnika međunarodne zajednice da najhitnije bude riješeno ovo pitanje.

Odlučeno je da s Vladom RS-a bude pokrenuto pitanje rješavanja zdravstvenog i penzijskog osiguranja sveštenika i drugih lica na službi u SPC-u.

Razgovarano je i o položaju sveštenika vjeroučitelja u osnovnim školama, odnosno poboljšanju njihovog statusa. Iznesena je ideja da u RS-u u osnovim školama umjesto dosadašnjeg jednog budu uvedena dva časa vjeronauke, te da ovaj predmet bude uveden i u srednjim školama. Na sastanku je razmatrana i ideja o osnivanju po jedne pravoslavne gimnazije u svakoj od eparhija SPC-a u BiH.

S mjesta predsjednika Katihetskog odbora SPC-a razriješen je vladika Grigorije na njegov zahtjev, a imenovan vladika Hrizostom, prenosi DABARinfo.